Tort de ciocolata

Ingrediente pentru 24 portii:

pentru blat avem nevoie de :
400 g zahar
400 g unt
8 oua mari
340 g faina
60 de grame cacao
2 lingurita praf de copt
2 plic de zahar vanilat
2 vârf de cutit sare

pentru crema
400 ml frisca lichida (30% grasime)
500 grame ciocolata de menaj dulce
150 grame unt
8 linguri miere
20 ml esenta de rom

pentru sirop
40 ml esenta de rom
1,5 l de apa
8-16 linguri de zahar

pentru glazura
8 linguri cacao
4 linguri de unt topit
2 cani de zahar pudra ( 200 g fiecare cana)
2 linguri esenta de vanilie sau 2 plic de zahar vanilat
200 ml lapte
2 lingurite amidon

Mod de preparare:

Separam albusurile de galbensuri la cele 8 oua. Batem albusurile spuma, galbenusurile le frecam cu 4-8 linguri de zahar.
In spuma de la albusuri incorporam trepatat zaharul ramas, praful de vanilie si apoi adaugam galbenusurile. Amestecam faina cu cacao si praful de copt intr-un bol mare si apoi le trecem printr-o sita.
Untul moale de tot dar nu topit se aduga la compozitia formata din albusuri si galbenusuri, apoi incorporam faina cu cacaoo si praful de copt. Eu am o forma de tort rotunda si am facut 2 torturi motiv pentru care am impartit cantitatea in 2 parti egale.
Ungem forma rotunda de tort ( 26 cm diametru – cu peretii detasabili ) cu unt si o tapetam cu faina. adaugam in forma compozitia astfel obtinuta si o introducem la cuptor la foc mic ( 40 % din puterea aragazului ) pentru 15-20 minute dupa care marim puterea focului 50-60 % si o lasam 10-15 minute.
Se incearca baltul cu o scobitoare sau un cutit subtire, daca iese curata insemna ca e copt.
In timp ce se coace blatul pregatim crema.Intr-un vas adanc batem frica pana ce aceasta se intareste si o pastram la rece. Pe o oala in care fierbe apa punem un bol mare si topim ciocolata care a fost taiata cu cutitul marunt. Cand aceasta este topita adaugam untul si o luam de pe foc amestecand si incorporam mierea de albine. Inainte sa inceapa sa se intareasca treptat o incorporam in frisca. ATENTIE adaugati treptat altfel se taie. In cazul in care se taie puneti la abur un vas mare si in el treparat se adauga frisca taiata in timp ce se incalzeste amestecand continuu, astfel revine frisca la normal insa trebuie pastrata la rece cateva ore sa se intareasca iarasi.
Crema astfel obtinuta o pastram la rece.
In acest timp ar trebui sa fie copt si blatul pe care il scoatem si-l lasam sa se raceasca, aproximativ 60 de minute.
Punem si restul de compozitie in tava de tort si facem si blatul 2.
Dupa ce blatul este rece, cu un cutit subtire si lung il sectionam circular in 3.
Pregatim siropul. Adaugam toate ingredientele intr-un vas si-l punem pe foc amestecand continuu pana ce se topeste zaharul.
Cu acest sirop incorporam treptat fiecare fasie a blatului. Prima data insiropam bine si apoi punem un rand de crema peste el, adaugam celalalta fasie rotunda,  o insiropam punem crema si apoi ultimul blat repetand procedeul.
Urmatorul pas este pregatirea glazurei.
Glazura pe o prefer eu este cea de ciocolata care ramane moale fara sa se intareasca si sa se sfarame cand este taiata felia de tort.
Pentru a reusi sa facem acest lucru adaugam zaharul intr-o cratita adanca pe foc. Dupa 1 minut adaugam cele 4 linguri de cacaoo si apoi jumatate din cantitatea de lapte. compozitia incepe sa se inmoaie si sa se topeasca zaharul.
Adaugam untul, restul de lapte, amidonul si amestecam sa se incorporeze totul bine. O tinem pe foc pana ce incepe sa prinda o consistenta, dar totusi sa curga.
Turnam aceasta glazura deasupra tortului avand grija sa fie tot acoperit.
O tableta de ciocolata ( alba sau normala ) o radem pe partea fina a unei razatori deasupra tortului glazurat.
Lasam tortul la rece aproximativ 3 ore.

Timp de pregatire: 90 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp de pastrare la rece inainte de servire: 3 ore

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: