Category Archives: Salate

De Craciun…aperitive

Cu aceasta publicare o sa inchei retetele specifice acestor sarbatori. Voi prezenta in continuare 6 retete pe care eu le-am pregatit de Craciun. Sunt retete destul de usoare.

Voi incepe cu o reteta simpla pe care am gustat-o la un coleg, Flaviu. Seamana cu reteta de “guacamole” insa nu e guacamole, nu stiu cum sa o numesc, seamana mult la textura cu o salata de vinete, dar ii putem spune

1. Pasta de avogado cu praz si ridiche

 

Pentru aceasta reteta avem nevoie de:

1 bucata avogado, 1 bucata praz aprox. de 7-8 cm lungime, 1 bucata ridiche alba de aceeasi lungime ca si prazul, 1 catel de usturoi, 20 ml ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie, sare si piper dupa gust.

Avogado si ridichea se curata de coaja dupa care se maruntesc impreuna cu prazul si usturoiul. In pasta creata se adauga uleiul si zeama de lamaie dupa care se condimenteaza cu sare si piper. Este delicioasa cu paine prajita.

Timp de pregatire 5 minute

Timp de gatire 5 minute

 

Reteta numarul 2 este :

2. Ton cu porumb dulce

 

Realizarea acestei retete se face cu urmatoarele ingrediente:

1 conserva de ton bucati in sos propriu, 1 cutie de porumb dulce ( 200 g ), 1 lingurita zeama de lamaie si 1 lingura de maioneza proaspata.

Scurgem bine tonul si porumbul de zeama si amestecam toate ingredientele impreuna.

Timp de pregatire 5 minute

Timp de gatire 5 minute

 

3. Chiftelute de pui cu ghimbir

 

Ingrediente: 1 piept de pui ( 500 g ), 1 cartof mare sau 2 de dimensiune medie, miezul de la o felie de paine inmuiata in lapte, 2 linguri de pesmet, o bucata de ghimbir de aproximativ 5/3 cm, 2 catei de usturoi si condimente -sare, piper

Dam prin masina de tocat carne toate ingredientele cu exceptia pesmetului si a condimentelor. Adaugam pesmetul si condimentele si omogenizam bine. Facem bilute mici de aproximativ 2 cm diametru pe care le dam prin pesmet ( 2 linguri ajung ) si apoi le prajim in ulei incins ( 200 ml ) pana se rumenesc bine.

Timp de pregatire 10 minute

Timp de gatire 30 minute

 

4. Fasii din piept de pui

 

Ingrediente: 1 piept de pui, 1 ou, 2 linguri faina, 3 linguri sos de soja, 1 lingurita usturoi pisat

Pieptul de pui il taiem in fasii ( nu mai goase de 1 cm) lungi cat ne ies. Bucatiile de pui le amestecam cu sosul de soja si usturoiul apoi le lasam la rece aproximatimv 30 de minute. Dupa cele 30 de minute incingem 50 ml de ulei, batem oul si trecem fiecare bucata de pui prin faina, apoi prin ou si o prajim in ulei pana se rumeneste.

Timp de pregatire 35 minute

Timp de gatire 30 minute

 

5. Salata boeuf

 

Ingrediente:

1 Kg de cartofi curatati de coaja
1 bucata de radacina de patrunjel de dimensiune medie
4 morcovi potriviti
1 bucata de telina 5/5 cm
400 g mazare
500 g carne macra de vita sau piept de pui ( eu pt rapiditate am folosit piept de pui)
300 g masline negre fara samburi
300 g castravete murat taiat cubulete
2 gogosari murati
2 linguri de legume deshidratate maruntite ( exista in magazine )
1 lingura de vegeta
1 lingurita de piper
1 lingurita de sare
1 lingura de sare
2 oua
250 ml ulei
2 lingurite mustar
zeama de la 3 lamai

Mod de preparare:
Cartofii, radacina de patrunjel, morcovii, telina, carnea si mazarea se pun la fiert cu o lingura de sare in apa. Dupa ce acestea se fierb se scot se lasa la racit si se taie in cubulete, mazarea ramane asa cum este.
Din galbenusul celor 2 oua, mustarul si uleiul se face o maioneza. Castravetele si cu gogosarii murati se taie si ele cubulete. Amestecam toate ingredientele si le omogenizam bine, adaugam si maioneza si pastram la rece salata astfel obtinuta cel putin 12 ore.
Se poate servi mai repede, dar gustul este mult mai bun dupa 12 ore, aromele ingredientelor se combina intre ele mult mai bine dupa 12 ore.

Timp de pregatire 40 minute

Timp de gatire 90 minute

 

6. Racitura de porc

 

Ingrediente:

1 ciolan mare 1.8-2 Kg – proaspat
1 ceapa mare
2 morcovi mari
1 bucata de 5/5 cm telina
1 radacina patrunjel micuta
5 foi de dafin
1 lingurita boabe de piper
1 lingura de sare
1 capatana de usturoi ( 10 catei de usturoi )
condimente dupa gust
Mod de preparare

Ciolanul se pune la fiert intr-o oala sub presiune cu 5 l apa cu sare si ingredientele mentionate mai sus cu exceptia usturoiului. Fierbem totul minim 4-6 ore. Dupa acest timp carnea ar trebui sa se desfaca de pe os singura.
Oprim focul si adaugam usturoiul zdrobit. Lasam sa stea totul aproximativ 60 minute acoperit.
Scoatem ciolanul si-l lasam sa se raceasca. Apa in care a fiert se strecoara si se condimenteaza dupa gust cu baze pentru mancaruri. Indepartam osul de la ciolan si taiem in bucati carnea pe care o punem in boluri.
Zeama in care a fiert carnea s-a “asezat” intre timp, asezati un prosop de hartie de bucatarie deasupra, cand acesta s-a imbibat cu lichid il indepartati, astfel se va indeparta mare majoritate a grasimii de la racitura.
Punem in fiecare bol zeama pana trece deasupra bucatilor de carne si le lasam la rece la pastrat minim 12 ore pentru a se coagula zeama.
Daca nu sunteti siguri ca zeama se coaguleaza se poate adauga si gelatina, minim 2 plicuri, maxim 4 pentru aceasta cantitate, folosind indicatiile de pregatire inscriptionate pe plic.

Timp de pregatire:10 minute
Timp de gatire: 6 ore

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.

Va astept la urmatoarea reteta.

Salata de rucola cu ton

Ingrediente pentru 2 portii

1/2 cutie salata rucola
1 cutie fasole rosie boabe
2 cepe verzi sau o ceapa mare alba
1 conserva ton bucati ( 180-200 g ) in ulei de masline
20 ml ulei de masline
zeama de la 1/2 lamaie
un varf de cutit de sare fina

Mod de preparare:

Salata se spala si apoi se usuca, ceapa curatata se taie rondele subtiri, fasolea se scurge de apa in care a stat si se spala, tonul se scurge de ulei si se desface in bucatele.
Pe un platou punem un strat de rucola peste care punem fasolea, adaugam tonul si presaram rondelele de ceapa deasupra. Stropim cu ulei de masline ( se poate folosi si uleiul in care a stat tonul ) si cu zeama de lamaie.

Timp de pregatire:5 minute
Timp de gatire:5 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna
Va astept la urmatoarea reteta.

%d bloggers like this: