Category Archives: Preparate fara carne

Paine facuta in casa

Ingrediente pentru 1 paine de aproximativ 700 g

500 g faina
1 lingurita de zahar
1/2 lingurita de sare
1/2 plic de drojdie uscata (3-4 g de drojdie de la plic sau jumatate de patratel de drojdie )
1 lingura ulei de masline
300 ml de apa ( eu folosesc 250 ml de apa si restul lapte )

Mod de preparare:
intr-un vas adanc punem faina, in mijlocul ei facem o gaura si adaugam zaharul si drojdia, punem laptele caldut peste si amestecam cu faina aceste ingrediente pentru a forma o maia mooale. Lasam sa dospeasca aceasta maia 10 minute.
Se porneste cuptorul la 200 grade celsius si se baga un vas cu apa in el. Lasam cuptorul sa se incalzeasca. Apa se va incalzi si ea si vom avea un abur fierbinte in cuptor care ne ajuta sa facem o paine perfecta.
In apa se adauga sarea si se invarte pana la dizolvare.
Incepem sa framantam maiaua cu restul de faina adaugand apa si uleiul pana obtinem o coca consistenta, nu foarte tare, trebuie sa fie mai moale. Chiar daca se desprinde de peretii vasului dupa 5 minute insistati sa framantati minim 10 minute, este foarte important acest pas. Daca aveti o masina de facut aluat ati scapat de stresul framantatului.
Intr-o tava de aragaz puneti o foaie de hartie de copt si peste ea aluatul framantat dandu-i forma dorita, acoperiti cu un prosop si lasati-l sa dospeasca 40 de minute, sau pana ce isi dubleaza marimea initiala. Dupa ce a inceput sa creasca, aproximatic 15 minute crestati painea, o sa arate mai frumos cand este coapta, si lasati-o acoperita in ontinuare la procesul de dospire.
Cand painea este dospita se da cu pensula cu apa peste si apoi o bagam in cuptorul pregatit conform instructiuniilor de mai sus. Lasati la temperatura de 200 grade C cel putin 10 minute ( ideal 12-13 ) apoi micsorati temperatura la 170 grade C si continuati procesul de coacere inca 20-25 de minute in functie de culoarea care doriti sa o aiba painea. Dupa primele 15 minute se scoate vasul cu apa din cuptor.
Scoateti painea din cuptor si lasati-o sa se raceasca. La inceput coja ei este foarte crocanta, dar apoi se inmoaie si veti avea o paine pufoasa care nu se sfarama.


Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Paste de casa cu ceapa verde, dovlecel si gorgonzola

Ingrediente pentru 4 portii:

2 bucati dovlecel verde
250-300 g paste fainoase facute in casa
5 fire ceapa verde
1 buc. 10 cm praz
1 rosie mare taiata cuburi
2 cepe albe medii
75 g unt
150 g gorgonzola
2 linguri ulei
4 catei de usturoi zdrobiti si taiati marunt
1/2 lingurita de sare
1 varf de cutit de piper
a ardei capia rosu
6 linguri os de soja

Mod de preparare

Punem la foc o oala cu 3 l de apa si cand incepe sa fiarba adaguam pastele in ea si o lingura de sare. Lasam sa fiarba 3 minute, apoi strecuram pastele de apa si le pastram la cald.
Ardeiul il taiem in fasii, frunzele de la ceapa verde in bucati de maxim 3 cm lungime, prazul si partea alba de la ceapa fasii lungi de 5 -7 cm, gorgonzola o taiem in cuburi.
Cepele albe le taiem in rondele de 1 cm grosime si apoi rondelele le taiem in 4 bucati, dovlecelul il taiem pe lungime in 4 si apoi in bucati de maxim 3 cm lungime.
Incingem un wok, adaugam uleiul, apoi uturosiul si dupa 30 secunde punem ardeiul, partea alba de la ceapa si prazul. Lasam pe foc amestecand continuu aproximativ 2-3 minute.
In paralel punem pe foc ceapa alba si dovlecelul cu putin unt ( 25 g ) si il stropim cu 2 linguri de sos de soja, il lasam si pe el pe foc 2-5 minute pana se inmoaie putin.
In wok dupa cele 3 minute adaugam pastele, peste ele rosiile si frunzele de la ceapa verde, adaugam restul de unt si apoi dovlecelul cu ceapa alba facute separat.
Condimentam, adaugam 100 g gorgonzola, restul de sos de soja si amestecam compozitia foarte bine, focul sa fie mic. Lasam pe foc 1 minut si oprim focul.
Servim preparatul cald cu bucati de gorgonzola deasupra.


Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 15 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Ghebe cu taietei

Ingrediente pentru 4 portii:

400 g ghebe
200 g taitei chinezesti
100 g rosii cherry
6 linguri sos de soja
4 linguri ulei de susan
1/2 lingurita de sare
1/2 ardei gras rosu taiat fasii subtiri

Mod de preparare:

Se pune 1 litru de apa la fiert si cand fierbe apa se aduga 2 linguri sos de soja si taieteii chinezesti, se opreste focul, acoperim vasul si lasam sa stea asa 5 minute.
Intr-un wok se pun 2 linguri de ulei de susan si se adauga ciupercile taiate in fasii. Se gatesc 5-10 minute condimentandu-le cu sare. Intre timp se scot taieteii din apa si se agauga si ei, se mai stropeste totul cu restul de ulei ramas, adaugam rosiile si fasiile de ardei, restul de sos de soja si amestecam, condimentam dupa gust si mai tinem mancarea pe foc inca 2-3 minute pana se inmoaie rosiile si fasiile de ardei.
Servim preparatul fierbinte.

Timp de pregatire: 5 minute

Timp de gatire: 15 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!

Va astept la urmatoarea reteta la fel de delicioasa.

%d bloggers like this: