Category Archives: carne de vita

Fasii de vita cu ardei, smantana si avocado

Urmatoarea reteta este o adaptare dupa reteta lui Gordon Ramsey – Fajita de vita cu smantana acrisoara si guacamole –

Ingrediente pentru 4 portii:

300 g carne de vita fara tendoane ( muschiulet sau pulpa curatata de grasime si tendoane)
4 ardei rosii ( capia sau 2 ardei grasi rosii ) – feliati in bastonase
8 rosii cherry sau 2 rosii ( taiate in 2 sau in 4 )
6 buc. lipie medie din comert sau facute in casa
6 linguri de smantana
2 linguri de ulei
1 ceapa mica rosie (  o taiem cat mai fin posibil )
1 arde1 rosu iute ( ii scoatem semintele si il maruntim )
1 buc. avocado
1 catel de usturoi – maruntit
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita boia de ardei iute
1 lingurita de chimen zdrobit
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper
1/2 lamaie ( o stoarcem )
1 legatura patrunjel verde  – il tocam mai mare

Mod de preparare:

Pentru a face lipiile se face un aluat ca si de clatite din 300 g faina 500 ml de apa, 1/2 lingurita de sare, 1/4 lingurita de drojdie si 3 linguri de ulei. Din acest aluat punem cate un polonic intr-o tigaie incinsa – fara ulei in ea – si o lasam pe foc pana se face pe fiecare parte. Compozitia ar trebui sa fie indeajuns pentru 10-15 lipii de 26 cm diametru.
Carnea o taiem perpendicular pe fibra in fasii nu mai groase de 2 mm si o amestecam cu chimionul si jumatate din cantitatea de sare, piper, boia de ardei ( iute si dulce ). Avocado il taiem pe lung cu un cutit, il desfacem, scoatem samburele si apoi cu ajutoul unei linguri scoatem miezul si-l pisam cu o furculita dupa care il amestecam cu restul de condimente ( sare, piper, boia dulce si iute, usturoiul si ceapa ) formand o compozitie pe care o pastram.
Incingem un wok pe foc mediu, cand este foarte fierbinte adaugam uleiul si dam focul tare, adaugam carnea si ardeiul iute, tinem pe foc invartind des, iar dupa 2 minute adaugam si ardeiul, continuam sa invartim si tinem pe foc inca 5 minute dupa care compozitia este gata.
Pe fiecare lipie punem un strat de carne cu ardei, deasupra o lingura de sos cu avocado, peste punem o lingura de smantana si apoi presaram patrunjel verde si bucati de rosii, rulam lipia si servim cat mai repede


Timp de pregatire: 35 minute
Timp de gatire: 10 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Pulpa de vitel cu ceapa, fasole verde si mazare

Ingrediente pentru 3 portii:

250 g pulpa de vitel fara pielite si grasime
200 g fasole verde
200 g mazare proaspata
200 g suc de rosii
2 cepe ( una medie si una mica )
3 catei de usturoi
60 ml ulei
1/2 lingurita de sare mare
1/4 lingurita de piper

Mod de preparare

Ceapa medie o taiem pestisori iar ceapa mica o tocam marunt. Incingem intr-o tigaie 25 ml ulei, adaugam ceapa tocata marunt si dupa aceea fasolea verde si mazarea, adaugam 250-300 ml de apa si lasam la fiert pana se inmoaie fasolea si scade apa. Cand apa a scazut condimentam cu sare si piper ( jumatate din cantitate ) si apoi adaugam sucul de rosii si usturoiul taiat fasii subtiri. Lasam sa fiarba si sa scada sosul dupa care oprim focul.
Carnea o taiem fasii de maxim 3 mm grosime. Incingem un wok, adaugam jumatate din cantitatea de ulei, apoi jumatate din carne, dupa 30-50 secunde adaugam si jumatate din ceapa taiata pestisori si sotam totul aproximativ 3-4 minute. Condimentam cu sare si piper dupa care pastram intr-un bol carnea astfel facuta si repetam procedeul pentru restul de carne ramasa.
Servim legumele pe o farfurie peste care punem carne cu ceapa facute separat.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Gulas de vita

Ingrediente pentru 10 portii:

2 kg pulpa de vita
3 kg de cartofi noi
1 kg. de ceapa
800 g rosii decojite si date prin blender
2 linguri de chimion
5 ardei grasi curatati de seminte si taiati in bucatele de 2/2 cm
1 pasta de gulas de 160 g iute
100 grame de untura
3-4 frunze de dafin
o legatura de patrunjel proaspat
o lingura de zahar
o lingura de sare si o lingurita de piper

Mod de pregatire

Carnea o taiem in cuburi cam cat luam o data in gura, ceapa o taiem pestisori mai grosi, iar cartofii cuburi mari si ii pastram in apa rece.
Incingem o cratita sau nu ceaun pana iese fum din el si apoi adaugam untura, cand aceasta este topita adaugam carnea si avem grija  sa fie intinsa pe tot fundul cratitei. Dupa ce aceasta isi schimba culoarea adaugam ceapa si amestecam. Lasam totul cateva minute sa se inmoaie si ceapa si apoi adaugam apa pana trece deasupra compozitiei puse deja si lasam totul sa fiarba, amestecand din cand in cand si adaugand apa la nevoie. Fierbem pana cand carnea devine moale.
In momentul in care carnea este moale adaugam restul de ingrediente, fara patrunjel si continuam fierberea pana se inmoaie cartofii.
Gulasul astfel obtinut se serverste cald cu patrunjel verde deasupra.


Timp de pregatire 1 ora
Timp de gatire 3 ore si 30 minute ( depinde de varsta vitei 🙂 )

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Tagliatele cu ciuperci si pulpa de manzat

Ingrediente pentru 4 portii:

350 g pulpa de manzat
300 g ciuperci
400 g tagliatele
40 ml ulei de masline
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper

Mod de preparare

Carnea o ungem cu 10 ml de ulei o condimentam cu sare si piper si o punem pe un gratar incins. Ciupercile le taiem julienne si le punem la foc cu restul de ulei. Punem la fiert 4 l de apa si cand aceasta fierbe adaugam o lingura de sare grunjoasa si apoi pastele. Le fierbem dupa indicatiile de pe pachet si apoi le adaugam la ciuperci.
Carnea dupa aproximativ 10 minute se intoarce pe cealalta parte si se mai lasa 5 minute. Dupa ce este facuta se taie in fasii de aproximativ 1 cm latime.
Servim pastele amestecate cu ciuperci si fasii de carne, presaram parmezan si stropim cu putin ulei de masline.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Muschiulet de vitel cu ceapa si taietei prajiti

Ingrediente pentru 4 portii:

1 pachet taietei chinezesti Chow Mein Noodles
6 fire ceapa verde
200 g carne de vitel
4 linguri sos de soja
4 linguri de ulei

Mod de preparare:

Punem 2 l de apa la fiert, cand apa fierbe adaugam taieteii si lasam sa stea in apa fierbinte 1 minut.
Taiem carnea perpendicular pe fibra in bucatele nu mai groase de 3 mm, partea alba de la ceapa o taiem in bucati de 3 cm lungime pe care le taiem in jumatate pe lungime, apoi frunzele le taiem si pe ele in bucati lungi de 3 cm.
Incingem un wok, adaugam 2 linguri de ulei si punem bucatiile de carne. Dupa 30 secunde adaugam partea alba de la ceapa, apoi sosul de soja si restul de ceapa, sotam totul 2 minute si scoatem din wok afara compozitia.
Incingem din nou wok-ul cu restul de ulei si prajim taieteii in acest ulei 2-3 minute, adaugam apoi compozitia creata anterior si oprim focul, omogenizam totul.
Servim preparatul cu un sos iute alaturi.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 10 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Muschiulet de vitel cu legume la abur

Ingrediente pentru 2 portii:

2 bucati de muschiulet ( cam 2-3 cm grosime, aproximativ 150 g / bucata )
200 g cartofi
200 g morcovi
300 g broccoli
30 g unt
1/2 lingurita de sare mare
1 varf de cutit de piper
1 lingura ulei de masline

Mod de preparare

Cartofii ii taiem in cuburi, morocovii ii crapam in 4 si ii taiem in fasii de 2 cm lungime, broccoli il desfacem in manunchiuri mai mici si fierbem aceste legume la abur pentru 20 minute.
Bucatile de carne le ungem cu ulei de masline, le condimentam bine cu sare si piper si le punem pe un gratar incins aproximativ 5 minute pe fiecare parte.
Dupa ce legumele s-au fiert le scoatem si punem untul deasupra lor, amestecam si condimentam cu sare si piper.
Servim carnea impreuna cu legumele astfel preparate.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Pulpa de vitel de lapte cu legume si taietei chinezesti

Ingrediente pentru 4 portii

400 g taietei chinezesti
200 g carne de vitel macra ( fara pielite si tendoane )
100 g ciuperci taiate julienne
100 g morcov taiat fasii subtiri
4 catei de usturoi zdrobiti si maruntiti
100 g broccoli
50 g conopida
50 g salata iceberg taiata fin
50 ml ulei
1 lingurita de amidon
300 ml apa
6 linguri sos de soja

Mod de preparare:

Carnea o taiem perpendicular pe fibre in fasii de maxim 3 mm grosime si o amestecam cu 4 linguri de sos de soja apoi o lasam sa stea 10 minute.
Incingem un wok, adaugam in el jumatate din cantitatea de ulei si sotam taieteii chinezesti. Ii scoatem si-i stropim cu 2 linguri de sos de soja dupa care ii pastram la cald acoperiti.
Incingem si restul de ulei si punem carnea in wok, adaugam apoi usturoiul si dupa 20 de secunde punem si morcovul. Dupa 1 minut aduagam si restul de legume si sotam totul 2-3 minute.
Amestecam amidonul cu apa rece si apoi le adaugam impreuna peste carnea si legumele din wok. Lasam sa dea un clocot, sa se ingroase sosul si mancarea noastra este gata.


Timp de pregatire 20 minute
Timp de gatire 15 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Sarmale in varza chinezeasca

Pentru ca sarbatorile de iarna se apropie mi-am propus sa va prezint din timp cateva retete specifice acestora.  Urmatoarea reteta este prima din aceasta categorie.

Ingrediente pentru 50 sarmalute:

300 g carne de vita tocata
300 g carne de porc tocata
300 g piept de pui tocat
500 ml suc de rosii
200 ml de vin rosu
200 g orez
30 ml de ulei
5 cepe mari
2 morcovi
1 bucatica de telina ( 50 g )
1 bucatica de radacina de patrunjel ( 50 g )
2 oua
1 legatura patrunjel verde
1 legatura marar verde( sau 1 lingura de marar uscat)
1 lingura de sare mare + 1 lingurita sare mare
1 lingurita piper
1 varza chinezeasca mare sau 2 mai mici
1/2 lamaie

Mod de preparare:

Ceapa se toaca marunt si se caleste in 100 ml de apa cu 30 ml de ulei. Morcovul, telina si radacina de patrunjel se dau pe
razatoare si se adauga la ceapa care se caleste, punem vinul si lasam sa se inmoaie legumele in cratita acoperita cu un capac.
Dupa ce s-au inmuiat legumele, adaugam o lingurita de sare, orezul si sucul de rosii, lasam sa dea un clocot, oprim focul si
lasam sa se raceasca.
In paralel tocam verdeturile si le amestecam cu carnea, adaugam cele 2 oua, condimentam cu sare si piper si amestecam sa se
omogenizeze toate.
Punem o oala mare cu apa la fiert, cand incepe sa fiarba apa, oprim focul si punem vaza la inmuiat.
Dupa ce s-au racit legumele, le amestecam cu compozitia formata din carne si verdeturi.
Scoatem varza inmuiata, o lasam sa se raceasca si apoi le umplem cu compozitia creata anterior.
Un vas de lut tinut in apa cel putin 20 de minute, il dam cu putin unt si apoi punem un rand de frunze de varza pe fundul vasului
dupa care incepem sa cladim sarmalele.
Adaugam apa pana trece in vas deasupra sarmalelor, stoarcem deasupra lamaia, acoperim vasul cu capacul si introducem la cuptor
pentru aproximativ 90 de minute la foc mediu.
Delicioasele sarmale se servesc calde asezonate cu putina smantana.

Timp de pregatire 30-40 minute
Timp de gatire 80-90 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Dublu hamburger

Ingrediente pentru 8 bucati:

700 g carne de vita tocata cat mai mic, daca se poate cu un blender sa fie ca o pasta
1 lingurita de sare
1 lingurita de piper
1 salata verde crocanta
8 felii de branza topita
Pentru sos:
1 ceapa alba medie ca dimensiune
1-2 castraveti murati
1 lingurita de praf de usturoi
1 lingura de mustar
3 linguri de maioneza

Pentru chiflute :
500 g faina
1 plic de drojdie
250 ml de apa
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de zahar
Mod de preparare:

Din faina, drojdie, apa, sare si zahar se face un aluat de paine pe care-l portionam in 8 chifle, le lasam la dospit la cald jumatate de ora si apoi le coacem la foc mic 35-40 minute. Dupa ce s-au facut le scoatem si le ungem cu apa, folosind o pensula, pentru a se inmuia coaja.
Carnea o portionam in 16 bilute pe care le turtim sa iasa cerculete de maxim 3 mm grosime pe care le prajim pe ambele parti pe un gratar incins. Dupa ce se scot se sareaza si se pipereaza fiecare bucata.
Ingredientele de la sos, cu exceptia castravetelui se dau la blender, sau daca acesta nu exista se toaca marunt ceapa si se amesteca. Castravetele se taie cubulete cat mai mici posibil si se incorporeaza in sos.
Dupa ce chiflutele s-au racit se taie in 3 si se prajesc pe pe un gratar incins sau in tigaie sau fiecare cum poate 🙂 .
Incepem sa pregatim hamburgerul astfel, partea de jos a chiflei se unge cu sos, peste ea se pune carnea, salata verde, o felie de branza, apoi partea de mijloc de la chifluta cu partea prajita in jos, apoi se pune o lingurita de sos, carne, salta si ultima bucata de chifluta care a fost si ea data cu sos pe partea prajita.
Rezultatul se savureaza cu placere.

Timp de pregatire: 20-30 minute
Timp de gatire: 1 ora

Buctarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Fasole cu carne de vita si chilli ( Chilli con carne )

Ingrediente pentru 3 portii:

250 g carne de vita
250 ml suc de rosii
400-450 g fasole rosie boabe
1 ceapa medie
3 bucati de ardei iute
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper

Modul de prepare al acestei retete se gaseste in filmuletul de mai jos. Scuzati sunetul masinii de spalat din fundalul filmarii ( greseala de incepator 🙂 )

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 60 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

 

%d bloggers like this: