Category Archives: carne de pui

Aperitive

Aceasta postare o datorez mai mult fiicei mele Sara Maria, care a intrat in randul crestinilor-ortodocsi in weekendul ce a trecut.   Mami, tati si Raducu iti doresc sa fii sanatoasa, lipsita de griji si sa ai parte de tot ce-ti doresti.

Cu aceasta deosebita ocazie am pregatit cateva aperitive care zic eu ca se pot face foarte repede si sunt la indemana oricui. Pentru a fi foarte operativi  le vom grupa in asa fel incat atunci cand lucram cu un set de produse sa finalizam toate retele in care se folosesc acestea si abia dupa aceea sa trecem mai departe, eliberand astfel mai multe vase si pastram o curatenie la bancul de lucru.

Sa incepem :

1. Chiftelute de porc

2. Crochete de pui

3. Papiote din bacon cu piept si ficat  de pui

4. Mini sandvici cu sunca si rucola

5. Ciuperci umplute cu sunca si mozzarella

6. Bruschete cu mozzarella si rosii

7. Rosii si ardei umplute cu crema de branza de vaci

8. Bruschete cu somon si piure de spanac

9. Rondele de pizza

Pentru decor am folosit cateva frunze de salata verde, rucola, masline fara samburi, rosii cherry si rondele de lamaie.

In postariile viitoare voi pune retetele pentru fiecare aperitiv cu toate detaliile necesare pentru o reusita sigura.

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !

Pui ca la Kiev

Ingrediente pentru 2 portii:

1 piept de pui cu tot cu prima parte a osului de la aripi ( se poate si fara os )
1 legatura de patrunjel verde
3 catei de usturoi
100 g unt la temperatura camerei
1 varf de cutit de piper
1/2 lingurita de sare mare
1 lingura cu faina
2 linguri cu pesmet
4 linguri cu fulgi de porunb ( fara zahar ) zdrobiti cat mai marunt
1 ou
50 ml lapte
100 ml ulei

Mod de preparare

Pieptul de pui il taiem in doua pe jumatate si apoi fiecare jumatate o aplatizam,
dar osul sa raman in exterior intact.
Din usturoiul taiat marunt, patrunjelul tocat, unt si jumatate din cantitatea de
piper si sare facem o pasta pe care o impartim in 2 si o punem in mijlocul
pieptului intins.
Rulam totul si apoi il dam prin laptelele amestecat cu oul batut si restul de sare
si piper. Aceste rulouri le dam dupa aceea prin pesmetul amestecat cu faina si
fulgii de porumb, apoi iarasi prin ou si din nou prin pespet cu faina si fulgi si
le lasam sa stea la rece jumatate de ora.
Incingem uleiul la foc mic si prajim in tigaie rulourile pe ambele parti.
Servim acest preparat cu o garnitura de cartofi nature.


Timp de pregatire: 20 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

 

* Amestecati oul cu lapte cand faceti rulouri sau snitele pentru ca se va unifica si prinde mult mai mult si mai bine ( pesmet sau fulgi de porumb )  de rulou sau snitel.

Piept de pui in sos de mustar si tarhon cu garnitura de fasole verde si orez

Ingrediente pentru 4 portii:

600 g piept de pui
400 g fasole verde
200 g orez ( 1 cana )
100 g unt
200 g smantana
2 cani ( aceeasi ca si pt orez ) supa de pui
1 lingurita mustar Dijon
1 lingura de tarhon maruntit
60 ml ulei de masline
50 ml vin rosu
100 ml suc de rosii
1 lingurita sare
1 lingura boia dulce de ardei
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita frunze de salvie
6 catei de usturoi
Mod de preparare

Carnea o ungem cu 20 ml de ulei o condimentam cu sare, piper, boia, salvie, 3 catei de usturoi pisati marunt si vinul apoi o punem la rece pentru minim 2 ore. Orezul il spalam si-l punem in apa rece pentru 10 minute.
Dupa minim 2 ore carnea se va pune intr-o tava unsa cu ulei se acopera cu o folie de aluminiu si se baga la cuptor 30 de minute la foc mare. Dupa 30 de minute se da jos folia se lasa 15 minute, apoi se intoarce carnea sa se rujeze si pe cealalta parte inca 15 minute in cuptor.
Fasolea o inabusim in 200 ml de apa si restul de ulei, iar dupa ce apa a scazut adauagam 3 catei de usturoi taiati marunt, sucul de rosii, condimentam cu sare si piper si amestecam . Pastram fasolea la cald.
Intr-o oala de 3 l topim untul la foc mic ( se va arde daca e focul puternic) si cand este topit adauagam orezul, il amestecam bine, condimentam cu sare si piper si apoi punem supa de pui peste. Dam focul tare si cand incepe sa fiarba il reducem la minim, fierbem acoperit la foc mic 10 minute, apoi oprim focul, amestecam cu o furculita si lasam sa stea 20 de minute acoperit. In acest timp orezul va trage sigur in el toata zeama.
Amestecam smantana cu mustarul si tarhonul, o punem pe foc si dam un clocot, adaugam la nevoie sare si piper dupa gust.
Servim carnea cu fasole si orez iar peste ele presaram sos fierbinte.


Timp de pregatire: 150 minute
Timp de gatire: 60 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Aripioare de pui la wok cu legume si sos picant

Ingrediente pentru 6 portii:

1 kg aripioare de pui
1 morcov mare
1 fir de ceapa verde
1/2 ardei rosu
50 g salata iceberg
4 catei de usturoi zdrobiti
300 g orez
8 linguri sos teriyaki
4-6 linguri sos picant chilli
1 lingurita amidon alimentar
1 lingurita de sare
50 ml apa
50 ml ulei

Mod de preparare

Aripioarele spalate si sterse se condimenteaza cu 6 linguri de sos teriyaki si sarea si se lasa la rece jumatate de ora. Orezul il pregatim dupa reteta de orez fiert (http://www.bucatarialuideac.ro/orez-fiert/ )
Morcovul, ardeiul si salata se taie fasii cat mai subtiti, ceapa o taiem in diagonala, usturoiul zdrobit il taiem in bucati mai mari.
Dupa ce am scos de la rece aripioarele incingem un wok si punem 40 ml de ulei in wok-ul incins apoi adaugam aripioarele si le lasam sa se faca acoperite cu un capac. Invartim din cand in cand.
Dupa ce am scos aripioarele incingem restul de ulei si adaugam ceapa cu usturoiul. Dupa 30 de secunde adaugam si morcovul si sotam 2-3 minute, adaugam apoi ardeiul si salata, sotam jumatate de minut, adaugam amidonul, apa si restul de sos de teriyaki.
Invartim sa se faca putin sos si scoatem legumele.
Aripioarele le servim cu garnitura de orez, legume sotate si sos chilli deasupra.


Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept si la urmatoarea reteta.

Timp de pregatire: 40 minute
Timp de gatire: 35-40 minute

 

De Craciun…aperitive

Cu aceasta publicare o sa inchei retetele specifice acestor sarbatori. Voi prezenta in continuare 6 retete pe care eu le-am pregatit de Craciun. Sunt retete destul de usoare.

Voi incepe cu o reteta simpla pe care am gustat-o la un coleg, Flaviu. Seamana cu reteta de “guacamole” insa nu e guacamole, nu stiu cum sa o numesc, seamana mult la textura cu o salata de vinete, dar ii putem spune

1. Pasta de avogado cu praz si ridiche

 

Pentru aceasta reteta avem nevoie de:

1 bucata avogado, 1 bucata praz aprox. de 7-8 cm lungime, 1 bucata ridiche alba de aceeasi lungime ca si prazul, 1 catel de usturoi, 20 ml ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie, sare si piper dupa gust.

Avogado si ridichea se curata de coaja dupa care se maruntesc impreuna cu prazul si usturoiul. In pasta creata se adauga uleiul si zeama de lamaie dupa care se condimenteaza cu sare si piper. Este delicioasa cu paine prajita.

Timp de pregatire 5 minute

Timp de gatire 5 minute

 

Reteta numarul 2 este :

2. Ton cu porumb dulce

 

Realizarea acestei retete se face cu urmatoarele ingrediente:

1 conserva de ton bucati in sos propriu, 1 cutie de porumb dulce ( 200 g ), 1 lingurita zeama de lamaie si 1 lingura de maioneza proaspata.

Scurgem bine tonul si porumbul de zeama si amestecam toate ingredientele impreuna.

Timp de pregatire 5 minute

Timp de gatire 5 minute

 

3. Chiftelute de pui cu ghimbir

 

Ingrediente: 1 piept de pui ( 500 g ), 1 cartof mare sau 2 de dimensiune medie, miezul de la o felie de paine inmuiata in lapte, 2 linguri de pesmet, o bucata de ghimbir de aproximativ 5/3 cm, 2 catei de usturoi si condimente -sare, piper

Dam prin masina de tocat carne toate ingredientele cu exceptia pesmetului si a condimentelor. Adaugam pesmetul si condimentele si omogenizam bine. Facem bilute mici de aproximativ 2 cm diametru pe care le dam prin pesmet ( 2 linguri ajung ) si apoi le prajim in ulei incins ( 200 ml ) pana se rumenesc bine.

Timp de pregatire 10 minute

Timp de gatire 30 minute

 

4. Fasii din piept de pui

 

Ingrediente: 1 piept de pui, 1 ou, 2 linguri faina, 3 linguri sos de soja, 1 lingurita usturoi pisat

Pieptul de pui il taiem in fasii ( nu mai goase de 1 cm) lungi cat ne ies. Bucatiile de pui le amestecam cu sosul de soja si usturoiul apoi le lasam la rece aproximatimv 30 de minute. Dupa cele 30 de minute incingem 50 ml de ulei, batem oul si trecem fiecare bucata de pui prin faina, apoi prin ou si o prajim in ulei pana se rumeneste.

Timp de pregatire 35 minute

Timp de gatire 30 minute

 

5. Salata boeuf

 

Ingrediente:

1 Kg de cartofi curatati de coaja
1 bucata de radacina de patrunjel de dimensiune medie
4 morcovi potriviti
1 bucata de telina 5/5 cm
400 g mazare
500 g carne macra de vita sau piept de pui ( eu pt rapiditate am folosit piept de pui)
300 g masline negre fara samburi
300 g castravete murat taiat cubulete
2 gogosari murati
2 linguri de legume deshidratate maruntite ( exista in magazine )
1 lingura de vegeta
1 lingurita de piper
1 lingurita de sare
1 lingura de sare
2 oua
250 ml ulei
2 lingurite mustar
zeama de la 3 lamai

Mod de preparare:
Cartofii, radacina de patrunjel, morcovii, telina, carnea si mazarea se pun la fiert cu o lingura de sare in apa. Dupa ce acestea se fierb se scot se lasa la racit si se taie in cubulete, mazarea ramane asa cum este.
Din galbenusul celor 2 oua, mustarul si uleiul se face o maioneza. Castravetele si cu gogosarii murati se taie si ele cubulete. Amestecam toate ingredientele si le omogenizam bine, adaugam si maioneza si pastram la rece salata astfel obtinuta cel putin 12 ore.
Se poate servi mai repede, dar gustul este mult mai bun dupa 12 ore, aromele ingredientelor se combina intre ele mult mai bine dupa 12 ore.

Timp de pregatire 40 minute

Timp de gatire 90 minute

 

6. Racitura de porc

 

Ingrediente:

1 ciolan mare 1.8-2 Kg – proaspat
1 ceapa mare
2 morcovi mari
1 bucata de 5/5 cm telina
1 radacina patrunjel micuta
5 foi de dafin
1 lingurita boabe de piper
1 lingura de sare
1 capatana de usturoi ( 10 catei de usturoi )
condimente dupa gust
Mod de preparare

Ciolanul se pune la fiert intr-o oala sub presiune cu 5 l apa cu sare si ingredientele mentionate mai sus cu exceptia usturoiului. Fierbem totul minim 4-6 ore. Dupa acest timp carnea ar trebui sa se desfaca de pe os singura.
Oprim focul si adaugam usturoiul zdrobit. Lasam sa stea totul aproximativ 60 minute acoperit.
Scoatem ciolanul si-l lasam sa se raceasca. Apa in care a fiert se strecoara si se condimenteaza dupa gust cu baze pentru mancaruri. Indepartam osul de la ciolan si taiem in bucati carnea pe care o punem in boluri.
Zeama in care a fiert carnea s-a “asezat” intre timp, asezati un prosop de hartie de bucatarie deasupra, cand acesta s-a imbibat cu lichid il indepartati, astfel se va indeparta mare majoritate a grasimii de la racitura.
Punem in fiecare bol zeama pana trece deasupra bucatilor de carne si le lasam la rece la pastrat minim 12 ore pentru a se coagula zeama.
Daca nu sunteti siguri ca zeama se coaguleaza se poate adauga si gelatina, minim 2 plicuri, maxim 4 pentru aceasta cantitate, folosind indicatiile de pregatire inscriptionate pe plic.

Timp de pregatire:10 minute
Timp de gatire: 6 ore

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.

Va astept la urmatoarea reteta.

Sarmale in varza chinezeasca

Pentru ca sarbatorile de iarna se apropie mi-am propus sa va prezint din timp cateva retete specifice acestora.  Urmatoarea reteta este prima din aceasta categorie.

Ingrediente pentru 50 sarmalute:

300 g carne de vita tocata
300 g carne de porc tocata
300 g piept de pui tocat
500 ml suc de rosii
200 ml de vin rosu
200 g orez
30 ml de ulei
5 cepe mari
2 morcovi
1 bucatica de telina ( 50 g )
1 bucatica de radacina de patrunjel ( 50 g )
2 oua
1 legatura patrunjel verde
1 legatura marar verde( sau 1 lingura de marar uscat)
1 lingura de sare mare + 1 lingurita sare mare
1 lingurita piper
1 varza chinezeasca mare sau 2 mai mici
1/2 lamaie

Mod de preparare:

Ceapa se toaca marunt si se caleste in 100 ml de apa cu 30 ml de ulei. Morcovul, telina si radacina de patrunjel se dau pe
razatoare si se adauga la ceapa care se caleste, punem vinul si lasam sa se inmoaie legumele in cratita acoperita cu un capac.
Dupa ce s-au inmuiat legumele, adaugam o lingurita de sare, orezul si sucul de rosii, lasam sa dea un clocot, oprim focul si
lasam sa se raceasca.
In paralel tocam verdeturile si le amestecam cu carnea, adaugam cele 2 oua, condimentam cu sare si piper si amestecam sa se
omogenizeze toate.
Punem o oala mare cu apa la fiert, cand incepe sa fiarba apa, oprim focul si punem vaza la inmuiat.
Dupa ce s-au racit legumele, le amestecam cu compozitia formata din carne si verdeturi.
Scoatem varza inmuiata, o lasam sa se raceasca si apoi le umplem cu compozitia creata anterior.
Un vas de lut tinut in apa cel putin 20 de minute, il dam cu putin unt si apoi punem un rand de frunze de varza pe fundul vasului
dupa care incepem sa cladim sarmalele.
Adaugam apa pana trece in vas deasupra sarmalelor, stoarcem deasupra lamaia, acoperim vasul cu capacul si introducem la cuptor
pentru aproximativ 90 de minute la foc mediu.
Delicioasele sarmale se servesc calde asezonate cu putina smantana.

Timp de pregatire 30-40 minute
Timp de gatire 80-90 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Pui la cuptor in vas de lut si cartofi crocanti

In weekendul ce a trecut mi-am propus sa prepar o mancare foarte simpla, dar care sa fie totusi foarte apreciata de toti cei care o vor manca sau vor incerca sa o prepare.
Filmuletul si textul urmator detaliaza ce am pregatit. Sper ca o sa va placa si voua, familia mea si-a lins degetele 🙂

Ingrediente pentru 6 portii:

1 pui aprox. 1,5 Kg.
1,5 Kg cartofi
1 plic boia dulce
1 lingura de sare fina
50 ml ulei de masline
1/2 lingurita de piper
1/2 lingurita de rozmarin
1/2 lingurita de salvie
3 catei de usturoi
1 lingurita usturoi granulat
50 ml vin

Amestecam uleiul cu boia dulce, sarea, salvia, usturoiul granulat si piperul. Despicam spatele puiului si il condimentam cu 3/4 din cantitatea de condimente creata anterior.
Puiul astfel condimentat il punem intr-un vas de lut ( care in prealabil a fost tinut in apa rece minim 30 de minute) uns cu unt si adaugam vinul.
Bagam puiul la cuptor pentru 40 de minute. Dupa primele 30 de minute luam capacul pentru a se rumeni frumos.
Cartofii curatati si spalati ii taiem in bucati mari, eu ii tai in 4 de obicei, ii condimentam cu restul de condiment ramas, adaugam rozmarinul, ii stropim cu ulei de masline si ii punem in cuptor la foc mare pentru 35-40 minute.
Dupa ce puiul si cartofii s-au copt ii servim impreuna.

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 50 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta

Pulpa superioara de pui cu dovlecel si cartofi

Ingrediente pentru 2 portii :

4 pulpe de pui superioare dezosate
2 cartofi medii
1 morcov
1 dovlecel mare
3 catei de usturoi
1/4 lingurita de sare
1/4 lingurita de piper
2 linguri ulei de masline
1 cana de apa

Mod de preparare

Incingem un gratar uns cu putin ulei pe care punem carnea la prajit. Atentie sa nu o condimentati inainte de a o pune pe gratar.
Dovleceii, cartofii si morcovul le taiem cubulete, cateii de usturoi ii taiem in bucatele mai mari.
Intr-o tigaie punem la foc morcovul, dovlecelul si usturoiul impreuna cu apa si uleiul. Acoperim si lasam sa fiarba 10 minute dupa care adaugam si cartofii.
Condimentam cu sare si piper si continuam fierberea pana ce se evapora toata apa si legumele s-au facut, aproximativ inca 10-15 minute.
Scoatem carnea si o condimentam cu sare si piper si o tinem acoperita.
Cand legumele s-au facut servim carnea impreuna cu ele.

Timp de pregatire:10 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Piept de pui cu legume si orez prajit

Ingrediente pentru 2 portii:

150 g piept de pui
1 dovlecel mic
1 morcov mare
1 ceapa mica spre medie
2 catei de usturoi
4 linguri sos de soja dark
4 linguri ulei de masline
400 g orez fiert cu cel putin 24 de ore inainte de folosire- ATENTIE nu folositi orez proaspat fiert, se va distruge bobul de orez in timpul pregatirii la aceasta reteta

Mod de preparare:

Pieptul de pui, morcovul si dovlecelul ( se scoate mijlocul astfel incat sa ramana partea verde cu alb cam de maxim 1 cm pe ea ) le taiem in cubulete, ceapa si usturoiul le tocam marunt.
Incingem 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie, adaugam pieptul de pui si il sotam la foc mare, dupa maxim 1 minut adaugam ceapa, ustroiul si o lingura de sos de soja si le lasam pe foc fara sa invartim in ele 1 minut.
Adaugam morocovul, dovlecelul si inca o lingura de sos de soja.Lasam totul pe foc 2 minute dupa care le socoatem din tigaie intr-un bol.
Adaugam si celelalte 2 linguri de ulei de masline in tigaie si punem orezul avand grija sa desfacem din bulgarasii care s-au facut cat timp a stat la rece, il stropim cu sosul de soja ramas si amestecam sa fie cat mai uniform.
Turnam peste orez compozitia cu pieptul de pui si legume, amestecam sa se omogenizeze cat mai bine, gustam si eventual potrivim dupa gust cu sare si piper sau alte mirodenii dupa preferinte.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 10 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Piept de pui cu taietei

Ingrediente pentru 3 portii:

150 g piept de pui
4 catei de usturoi
2 morcovi tineri
2 cepe verzi mari
4 plicuri taietei chinezesti pentru supa
6 linguri sos de soja
1 lingura amidon
2 linguri ulei de masline
100 ml de apa

Mod de preparare

Punem o oala cu 2-3 l de apa la fiert. Cand aceasta incepe sa fiarba punem doar taieteii din plicuri in oala( pliculetele cu condimente nu le folosim ), oprim focul si lasam sa stea in apa taieteii 2 minute. Ii strecuram apoi de apa, ii stropim cu 2 linguri de sos de soja si-i pastram intr-un bol acoperit.
Usturoiul curatat il taiem in bucati mari, ceapa o taiem in bucati de aproximativ 2 cm lungime, partea alba inainte de taiere se creapa in 4. Taiem morcovii in forma dorita, eu i-am taiat fasii de aproximativ 2 mm grosime si nu mai lungi de 2-3 cm. Carnea o taiem in cubulete de 1-2 cm.
Incingem uleiul intr-o cratita, adugam carnea si dupa 1 minut o stropim cu 2 linguri sos de soja, invartim si o lasam aproximativ 30 de secunde, adaugam apoi ceapa si usturoiul, dupa 1 minut adaugam amidonul si invartim, apoi adugam morocovul, restul de sos de soja, apoi apa si fierbem toata compozitia 1 minut. Morcovul trebuie sa fie tare in mijloc, ceapa si usturoiul moi.
Servim preparatul obtinut alaturi de taietei.

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire : 10 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

%d bloggers like this: