Category Archives: carne de porc

Pulpa de porc cu legume si couscous

Ingrediente pentru 4 portii

300 g pulpa de porc ( bucata sa nu fie mai mare de 6/6 cm si sa fie degresata )
150 g couscous
350 g legume ( morcov, fasole verde, conopida, mazare, ardei gras …)
30 ml ulei
1 lingura unt
1 lingura zahar
1 lingurita otet de orez
sare si piper

Mod de preparare:

Punem la foc couscous-ul intr-o oala. Dupa 4 minute de fierbere scoatem couscous-ul si-l trecem sub jet de apa rece iar apoi il pastram.
Carnea se da cu aproximativ o lingurita de ulei, dupa care se condimenteaza cu sare si piper. O asezam pe un gratar incins si o lasam sa se patrunda cate 5 minute pe fiecare latura.
Intr-o tigaie topim untul cu o lingurita de ulei, adaugam zaharul, otetul, condimentam cu putina sare si piper si adaugam in acest sos carnea de pe gratar dupa ce aceasta s-a facut. La foc mic o intoarcem pe tote partiile si o stropim cu sosul creat. Dupa 3 minute oprim focul si o lasam in tigaie acoperita.
Incingem un wok cu uleiul ramas, adaugam legumele si sotam rapid totul, cand legumele incep sa se inmoaie putin adaugam si couscous-ul, condimentam totul dupa gust si le mai tinem pe foc 3 minute amestecand incontinuu.
Cand si legumele sunt gata taiem carnea in fasii de 1 cm grosime, stropim feliile cu putin sos in care a stat carnea si o servim alaturi de legume.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna
Va astept la urmatoarea reteta.

Chiftelute din carne de porc

Ingrediente pentru 100 chftelute

1 kg carne de porc tocata
3 catei de usturoi curatati si tocati marunt
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de boia
1/2 lingurita de piper
3 linguri de pesmet
3 lingurite de ulei

Mod de pregatire

Amestecam ingredientele de mai sus intre ele, exceptand uleiul, pana se omogenizeaza totul. Formam din aceasta compozitie chiftelute, maxim 2 cm diametru.
Pentru a lucra mai usor, ungem mainile cu ulei, ne ajunge o lingura de ulei pentru asta. Cu o lingura de ulei ugem un platou mare pe care punem chiftelutele, astfel nu se vor prinde de el.
Ultima lingura de ulei o folosim sa ungem o foaie de copt cu ea pe care o punem in tava si pe ea punem chiftelutele. Bagam tava in cuptor la foc mediu pentru 40 de minute.
Chftelutele astfel formate se servesc reci ca un aperitiv.


Timp de pregatire 30 minute
Timp de gatire 40 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Aperitive

Aceasta postare o datorez mai mult fiicei mele Sara Maria, care a intrat in randul crestinilor-ortodocsi in weekendul ce a trecut.   Mami, tati si Raducu iti doresc sa fii sanatoasa, lipsita de griji si sa ai parte de tot ce-ti doresti.

Cu aceasta deosebita ocazie am pregatit cateva aperitive care zic eu ca se pot face foarte repede si sunt la indemana oricui. Pentru a fi foarte operativi  le vom grupa in asa fel incat atunci cand lucram cu un set de produse sa finalizam toate retele in care se folosesc acestea si abia dupa aceea sa trecem mai departe, eliberand astfel mai multe vase si pastram o curatenie la bancul de lucru.

Sa incepem :

1. Chiftelute de porc

2. Crochete de pui

3. Papiote din bacon cu piept si ficat  de pui

4. Mini sandvici cu sunca si rucola

5. Ciuperci umplute cu sunca si mozzarella

6. Bruschete cu mozzarella si rosii

7. Rosii si ardei umplute cu crema de branza de vaci

8. Bruschete cu somon si piure de spanac

9. Rondele de pizza

Pentru decor am folosit cateva frunze de salata verde, rucola, masline fara samburi, rosii cherry si rondele de lamaie.

In postariile viitoare voi pune retetele pentru fiecare aperitiv cu toate detaliile necesare pentru o reusita sigura.

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !

Porc Gong Bao

Ingrediente pentru 4 persoane:

300 g pulpa de porc fara grasime
1 morcov mare
1 castravete verde potrivit
8 linguri sos de soja
4 linguri supa de pui ( daca nu este se poate folosi si apa )
1 lingurita de amidon
50 grame de alune sarate
1 ardei iute rosu
1 catel de usturoi
1/4 lingurita otet de orez
1/2 lingurita de zahar
3 linguri de ulei de masline

Modul de preparare

Pulpa de porc se spala se sterge de apa se curata de pielite si se taie fasii 2/3 cm si 2-3 mm grosime.
Morcovul se curata, se spala si se taie cuburi de 1/1 cm. Castravetele se spala se taie capetele si se taie cuburi de 1.5/1.5 cm. Usturoiul se toaca marunt.Ardeiului iute i se taie codita, se freaca in mana cu partea taiata in jos sa cada semintele si apoi se taie marunt.
Se incinge un wok apoi se adauga uleiul iar dupa 20 de secunde se pune carnea. Se invarte din cand in cand. Dupa 1 minut se adauga usturoiul si ardeiul iute, se mai lasa 30 de secunde si se adauga 4 linguri de sos de soja.
Se continua invartirea inca 1 minut si apoi se adauga morcovii si castravetele. Se mai stropeste totul cu restul de sos de soja, zaharul si otetul de orez, se adauga alunele si amidonul continuand sa invartim in mancare pe foc timp de 2-3 minute.
Preparatul se serveste cald alaturi de o garnitura de orez sau taietei chinezesti.


Timp de pregatire 20 minute
Timp de gatire 10 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Spaghete cu spanac si pulpa de porc

Ingrediente pentru 6 portii:

1 pachet de spaghete 500 g.
500 g spanac congelat
250 muschi din pupla de porc
5 catei de usturoi
1 rosie mare
75 ml ulei de masline
1 lingura de sare mare
1 ceapa alba medie
1/2 lingurita de piper negru macinat
1 lingurita de sare fina
50 g parmezan ras

Mod de preparare:

Carnea se feliaza in bucati de maxim 3/3 cm si 2 mm grosime. Cateii de usturoi se zdrobesc, se curata si apoi se feliaza subtire. Se pun 5 l de apa la fiert, cand incepe sa fiarba se adauga lingura de sare si apoi pastele si se fierb dupa indicatiile de pe pachet. Incingem un wok pana iese fum din el, apoi adaugam 25 ml de ulei si jumatatea din carnea taiata fasii, o lasam 30 de secunde apoi incepem sa o invartim pana observam ca si-a schimbat fiecare felie culoarea, o strecuram de ulei si o scoatem. Wok-ul ramane pe foc cu uleiul scurs, mai aduagam 10 ml de ulei si punem restul de carne. Repetam procedeul dar cand s-a facut carnea adaugam 1 catel de usturoi maruntit peste carne si punem si cealalta carne facuta peste, condimentam cu putina sare si apoi socatem carnea intr-un bol si o pastram la cald.
Ceapa o maruntim si o punem cu 25 de ml de ulei si 50 ml de apa pe foc intr-un wok, peste aduagam spanacul inghetat, punem un capac la oala si lasam la foc mic 10 minute. Dupa ce s-a dezghetat spanacul, condimentam cu sare si piper, aduagam 2 catei de usturoi maruntiti si amestecam. Pastram intr-un bol la cald spanacul.
Rosia o taiem in cubulete, dupa ce s-au fiert pastele, le spalam sub jet de apa rece. Intr-un wok mare ingingem restul de ulei dar nu foarte tare, adaugam usturoiul ramas si rosia, dupa 30 de secunde dam focul mic de tot si punem spaghetele peste si amestecam, condimentam cu sare si piper. Pastram pastele calde.
Servirea o facem pe o farfurie larga in care mai intai punem un strat de paste, apoi spanac, urmeaza aproximativ 50 g de carne presarata deasupra si dupa preferinta parmezan ras.

Timp de pregatire 5 minute
Timp de gatire 15 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Muschiulet de porc cu tortigloni

Anul acesta l-am inceput cu un gand ” va fi anul retetelor cu paste fainoase”. Nu stiu de ce am gandit asta, dar acesta mi-a fost primul gand legat de mancare. Poate din cauza acestui gand, poate din alte considerente in prima zi a anului 2013 mi-a traznit ideea de a pregati reteta ce urmeaza, reteta pe care am repetat-o in a doua zi a anului pentru a fi degustata de cativa “colegi de suferinta la locul de munca” 🙂

Destul cu vorba…. sa trecem la ingrediente si modul de preparare 🙂

Ingrediente pentru 4 portii:

1 bucata muschiulet de porc ( 300 g )
300 g paste tortigloni
1 lingurita + 1 lingura sare grunjoasa
1/2 lingurita de piper
1 lingurita legume deschidratate si maruntite ( se gasesc in magazinele mari gen Cora )
70 g unt
1 lingura faina alba
200 ml lapte
1/4 lingurita baza pentru mancaruri

Mod de preparare:

Muschiuletul se condimenteaza cu 1 lingurita de sare, piperul si legumele deshidratate si se lasa la rece pentru minim 30 minute.
Pastele se fierb in 3 litri de apa si 1 lingura de sare.
Se pune intr-o cratita o lingura de ulei si apoi se adauga untul. Dupa ce acesta s-a topit adaugam faina si amestecam sa se omogenizeze bine. Adaugam apoi laptele treptat invartind pana se omogenizeaza bine. Lasam pe foc pana incepe sa devina consistent. Oprim focul si condimentam cu baza pentru mancaruri.
Muschiuletul condimentat il ungem cu ulei si-l punem pe un gratar incins aproximativ 5 minute pe fiecare fata.
Dupa ce s-au fiert pastele le stoarcem de apa si le amestecam cu sosul creat anterior.

Timp de pregatire 40 minute
Timp de gatire 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

De Craciun…aperitive

Cu aceasta publicare o sa inchei retetele specifice acestor sarbatori. Voi prezenta in continuare 6 retete pe care eu le-am pregatit de Craciun. Sunt retete destul de usoare.

Voi incepe cu o reteta simpla pe care am gustat-o la un coleg, Flaviu. Seamana cu reteta de “guacamole” insa nu e guacamole, nu stiu cum sa o numesc, seamana mult la textura cu o salata de vinete, dar ii putem spune

1. Pasta de avogado cu praz si ridiche

 

Pentru aceasta reteta avem nevoie de:

1 bucata avogado, 1 bucata praz aprox. de 7-8 cm lungime, 1 bucata ridiche alba de aceeasi lungime ca si prazul, 1 catel de usturoi, 20 ml ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie, sare si piper dupa gust.

Avogado si ridichea se curata de coaja dupa care se maruntesc impreuna cu prazul si usturoiul. In pasta creata se adauga uleiul si zeama de lamaie dupa care se condimenteaza cu sare si piper. Este delicioasa cu paine prajita.

Timp de pregatire 5 minute

Timp de gatire 5 minute

 

Reteta numarul 2 este :

2. Ton cu porumb dulce

 

Realizarea acestei retete se face cu urmatoarele ingrediente:

1 conserva de ton bucati in sos propriu, 1 cutie de porumb dulce ( 200 g ), 1 lingurita zeama de lamaie si 1 lingura de maioneza proaspata.

Scurgem bine tonul si porumbul de zeama si amestecam toate ingredientele impreuna.

Timp de pregatire 5 minute

Timp de gatire 5 minute

 

3. Chiftelute de pui cu ghimbir

 

Ingrediente: 1 piept de pui ( 500 g ), 1 cartof mare sau 2 de dimensiune medie, miezul de la o felie de paine inmuiata in lapte, 2 linguri de pesmet, o bucata de ghimbir de aproximativ 5/3 cm, 2 catei de usturoi si condimente -sare, piper

Dam prin masina de tocat carne toate ingredientele cu exceptia pesmetului si a condimentelor. Adaugam pesmetul si condimentele si omogenizam bine. Facem bilute mici de aproximativ 2 cm diametru pe care le dam prin pesmet ( 2 linguri ajung ) si apoi le prajim in ulei incins ( 200 ml ) pana se rumenesc bine.

Timp de pregatire 10 minute

Timp de gatire 30 minute

 

4. Fasii din piept de pui

 

Ingrediente: 1 piept de pui, 1 ou, 2 linguri faina, 3 linguri sos de soja, 1 lingurita usturoi pisat

Pieptul de pui il taiem in fasii ( nu mai goase de 1 cm) lungi cat ne ies. Bucatiile de pui le amestecam cu sosul de soja si usturoiul apoi le lasam la rece aproximatimv 30 de minute. Dupa cele 30 de minute incingem 50 ml de ulei, batem oul si trecem fiecare bucata de pui prin faina, apoi prin ou si o prajim in ulei pana se rumeneste.

Timp de pregatire 35 minute

Timp de gatire 30 minute

 

5. Salata boeuf

 

Ingrediente:

1 Kg de cartofi curatati de coaja
1 bucata de radacina de patrunjel de dimensiune medie
4 morcovi potriviti
1 bucata de telina 5/5 cm
400 g mazare
500 g carne macra de vita sau piept de pui ( eu pt rapiditate am folosit piept de pui)
300 g masline negre fara samburi
300 g castravete murat taiat cubulete
2 gogosari murati
2 linguri de legume deshidratate maruntite ( exista in magazine )
1 lingura de vegeta
1 lingurita de piper
1 lingurita de sare
1 lingura de sare
2 oua
250 ml ulei
2 lingurite mustar
zeama de la 3 lamai

Mod de preparare:
Cartofii, radacina de patrunjel, morcovii, telina, carnea si mazarea se pun la fiert cu o lingura de sare in apa. Dupa ce acestea se fierb se scot se lasa la racit si se taie in cubulete, mazarea ramane asa cum este.
Din galbenusul celor 2 oua, mustarul si uleiul se face o maioneza. Castravetele si cu gogosarii murati se taie si ele cubulete. Amestecam toate ingredientele si le omogenizam bine, adaugam si maioneza si pastram la rece salata astfel obtinuta cel putin 12 ore.
Se poate servi mai repede, dar gustul este mult mai bun dupa 12 ore, aromele ingredientelor se combina intre ele mult mai bine dupa 12 ore.

Timp de pregatire 40 minute

Timp de gatire 90 minute

 

6. Racitura de porc

 

Ingrediente:

1 ciolan mare 1.8-2 Kg – proaspat
1 ceapa mare
2 morcovi mari
1 bucata de 5/5 cm telina
1 radacina patrunjel micuta
5 foi de dafin
1 lingurita boabe de piper
1 lingura de sare
1 capatana de usturoi ( 10 catei de usturoi )
condimente dupa gust
Mod de preparare

Ciolanul se pune la fiert intr-o oala sub presiune cu 5 l apa cu sare si ingredientele mentionate mai sus cu exceptia usturoiului. Fierbem totul minim 4-6 ore. Dupa acest timp carnea ar trebui sa se desfaca de pe os singura.
Oprim focul si adaugam usturoiul zdrobit. Lasam sa stea totul aproximativ 60 minute acoperit.
Scoatem ciolanul si-l lasam sa se raceasca. Apa in care a fiert se strecoara si se condimenteaza dupa gust cu baze pentru mancaruri. Indepartam osul de la ciolan si taiem in bucati carnea pe care o punem in boluri.
Zeama in care a fiert carnea s-a “asezat” intre timp, asezati un prosop de hartie de bucatarie deasupra, cand acesta s-a imbibat cu lichid il indepartati, astfel se va indeparta mare majoritate a grasimii de la racitura.
Punem in fiecare bol zeama pana trece deasupra bucatilor de carne si le lasam la rece la pastrat minim 12 ore pentru a se coagula zeama.
Daca nu sunteti siguri ca zeama se coaguleaza se poate adauga si gelatina, minim 2 plicuri, maxim 4 pentru aceasta cantitate, folosind indicatiile de pregatire inscriptionate pe plic.

Timp de pregatire:10 minute
Timp de gatire: 6 ore

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.

Va astept la urmatoarea reteta.

Pastrama din cotlet de porc

Ingrediente:

1 bucata cotlet de porc fara os de aproximativ 1,5 Kg.
10 catei de usturoi zdrobiti
1 lingurita de rozmarin
1 lignurita de salvie
1 lingurita de coriandru
1 lingura de piper negru macinat
1 lingurita de boia dulce
4 lingurite de zahar
4 linguri de sare mare

Mod de preparare:

Cotletul il taiem in bucati de 3 cm latime. Usturoiul zdrobit il amestecam cu rozmarin, salvie, coriandru, piper si boia pana obtinem un amestec omogen. Pe fiecare bucata de carne presaram sare pe toate partile si apoi putin zahar, asezam carnea pe partile cele mai late si adaugam ingredientele amestecate anterior desupra feliilor. Pe o folie adaugam putin zahar si apoi punem sare( este important ca sarea sa fie prima care are contactul cu carnea ), asezam o felie de carne cu partea pe care s-au pus ingrediente ameste cu usturoi in sus, presaram apoi peste aceasta bucata putin zahar si peste zahar putina sare, apoi asezam urmatoarea felie. Repetam acest procedeu pana ce avem toate feliile de carne asezate astfel. Nu claditi pe un singur rand caci e posibil sa vi se rastoarne carnea. Daca a ramas sare si zahar adaugati peste toata carnea intai sarea si apoi zaharul.
Inveliti bine carnea in folie( sa nu ramana gauri de aer in interior ), si o tineti la rece intr-un vas mai inalt timp de 5-7 zile. In fiecare zi scurgeti zeama din bol si intoarceti calupul de carne ( partea ce era jos sa fie deasupra ).
Dupa ce au trecut aceste zile se scoate din folie carnea, ea trebuie sa fie moale si usor de strapuns. Se pune la zvantat minim 5-6 zile. In acest timp se poate si afuma daca se doreste. Pastrama astfel creata se poate pastra o perioada mai indelungata de timp in locuri racoroase.


Timp de pregatire 30 minute
Timp de “gatire” 10 zile

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna
Va astept la urmatoarea reteta.

Sarmale in varza chinezeasca

Pentru ca sarbatorile de iarna se apropie mi-am propus sa va prezint din timp cateva retete specifice acestora.  Urmatoarea reteta este prima din aceasta categorie.

Ingrediente pentru 50 sarmalute:

300 g carne de vita tocata
300 g carne de porc tocata
300 g piept de pui tocat
500 ml suc de rosii
200 ml de vin rosu
200 g orez
30 ml de ulei
5 cepe mari
2 morcovi
1 bucatica de telina ( 50 g )
1 bucatica de radacina de patrunjel ( 50 g )
2 oua
1 legatura patrunjel verde
1 legatura marar verde( sau 1 lingura de marar uscat)
1 lingura de sare mare + 1 lingurita sare mare
1 lingurita piper
1 varza chinezeasca mare sau 2 mai mici
1/2 lamaie

Mod de preparare:

Ceapa se toaca marunt si se caleste in 100 ml de apa cu 30 ml de ulei. Morcovul, telina si radacina de patrunjel se dau pe
razatoare si se adauga la ceapa care se caleste, punem vinul si lasam sa se inmoaie legumele in cratita acoperita cu un capac.
Dupa ce s-au inmuiat legumele, adaugam o lingurita de sare, orezul si sucul de rosii, lasam sa dea un clocot, oprim focul si
lasam sa se raceasca.
In paralel tocam verdeturile si le amestecam cu carnea, adaugam cele 2 oua, condimentam cu sare si piper si amestecam sa se
omogenizeze toate.
Punem o oala mare cu apa la fiert, cand incepe sa fiarba apa, oprim focul si punem vaza la inmuiat.
Dupa ce s-au racit legumele, le amestecam cu compozitia formata din carne si verdeturi.
Scoatem varza inmuiata, o lasam sa se raceasca si apoi le umplem cu compozitia creata anterior.
Un vas de lut tinut in apa cel putin 20 de minute, il dam cu putin unt si apoi punem un rand de frunze de varza pe fundul vasului
dupa care incepem sa cladim sarmalele.
Adaugam apa pana trece in vas deasupra sarmalelor, stoarcem deasupra lamaia, acoperim vasul cu capacul si introducem la cuptor
pentru aproximativ 90 de minute la foc mediu.
Delicioasele sarmale se servesc calde asezonate cu putina smantana.

Timp de pregatire 30-40 minute
Timp de gatire 80-90 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Tochitura moldoveneasca

O noua reteta video in care este prezentata o mancare foarte usor de facut si foarte, foarte gustoasa.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 90 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta

%d bloggers like this: