bruschete cu spanac si somon afumat

Ingrediente pentru 3 portii:

100 g somon afumat
100 ml lapte
200 g spanac tocat marunt
50 ml de apa
1 bagheta de paine de 30 cm lungime
1 ceapa mica
1 catel usturoi
1/4 lingurita sare
1/8 lingurita piper
1 lingura rasa de faina
1 lingura de ulei

Modul de preparare al acestei retete este foarte simplu, iar ceea ce se obtine este foarte gustos.
Bagheta o taiem in feliute de 1 cm grosime pe care le punem in cuptor pe gratar sa se usuce. Lasam aproximativ 7 minute in cuptor ca sa fie ok, 4 minute pe prima parte si 3 pe cealalta. Dupa ce sunt facute le scoatem si le lasam la racit.
Punem ceapa cu apa si uleiul la foc intr-o tigaie, apoi dupa 2 minute adaugam si spanacul si lasam pe foc 1 minut invartind din cand in cand. Laptele il amestecam cu faina si apoi il adaugam la compozitia de pe foc, apoi punem si usturoiul tocat marunt. Continuam sa tinem totul pe foc pana se ingroasa compozitia, focul trebuie sa fie mic.
Condimentam dupa gust cu sare si piper. Lasam aceasta compozitie sa se raceasca.
Dupa ce sunt racite feliile de paine si piureul de spanac punem pe fiecare felie un strat de 5-8 mm grosime de spanac si apoi o bucatica de somon afumat.
Ornam totul cu cateva felii de lamaie.

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Aperitive

Aceasta postare o datorez mai mult fiicei mele Sara Maria, care a intrat in randul crestinilor-ortodocsi in weekendul ce a trecut.   Mami, tati si Raducu iti doresc sa fii sanatoasa, lipsita de griji si sa ai parte de tot ce-ti doresti.

Cu aceasta deosebita ocazie am pregatit cateva aperitive care zic eu ca se pot face foarte repede si sunt la indemana oricui. Pentru a fi foarte operativi  le vom grupa in asa fel incat atunci cand lucram cu un set de produse sa finalizam toate retele in care se folosesc acestea si abia dupa aceea sa trecem mai departe, eliberand astfel mai multe vase si pastram o curatenie la bancul de lucru.

Sa incepem :

1. Chiftelute de porc

2. Crochete de pui

3. Papiote din bacon cu piept si ficat  de pui

4. Mini sandvici cu sunca si rucola

5. Ciuperci umplute cu sunca si mozzarella

6. Bruschete cu mozzarella si rosii

7. Rosii si ardei umplute cu crema de branza de vaci

8. Bruschete cu somon si piure de spanac

9. Rondele de pizza

Pentru decor am folosit cateva frunze de salata verde, rucola, masline fara samburi, rosii cherry si rondele de lamaie.

In postariile viitoare voi pune retetele pentru fiecare aperitiv cu toate detaliile necesare pentru o reusita sigura.

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !

De Craciun…aperitive

Cu aceasta publicare o sa inchei retetele specifice acestor sarbatori. Voi prezenta in continuare 6 retete pe care eu le-am pregatit de Craciun. Sunt retete destul de usoare.

Voi incepe cu o reteta simpla pe care am gustat-o la un coleg, Flaviu. Seamana cu reteta de “guacamole” insa nu e guacamole, nu stiu cum sa o numesc, seamana mult la textura cu o salata de vinete, dar ii putem spune

1. Pasta de avogado cu praz si ridiche

 

Pentru aceasta reteta avem nevoie de:

1 bucata avogado, 1 bucata praz aprox. de 7-8 cm lungime, 1 bucata ridiche alba de aceeasi lungime ca si prazul, 1 catel de usturoi, 20 ml ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie, sare si piper dupa gust.

Avogado si ridichea se curata de coaja dupa care se maruntesc impreuna cu prazul si usturoiul. In pasta creata se adauga uleiul si zeama de lamaie dupa care se condimenteaza cu sare si piper. Este delicioasa cu paine prajita.

Timp de pregatire 5 minute

Timp de gatire 5 minute

 

Reteta numarul 2 este :

2. Ton cu porumb dulce

 

Realizarea acestei retete se face cu urmatoarele ingrediente:

1 conserva de ton bucati in sos propriu, 1 cutie de porumb dulce ( 200 g ), 1 lingurita zeama de lamaie si 1 lingura de maioneza proaspata.

Scurgem bine tonul si porumbul de zeama si amestecam toate ingredientele impreuna.

Timp de pregatire 5 minute

Timp de gatire 5 minute

 

3. Chiftelute de pui cu ghimbir

 

Ingrediente: 1 piept de pui ( 500 g ), 1 cartof mare sau 2 de dimensiune medie, miezul de la o felie de paine inmuiata in lapte, 2 linguri de pesmet, o bucata de ghimbir de aproximativ 5/3 cm, 2 catei de usturoi si condimente -sare, piper

Dam prin masina de tocat carne toate ingredientele cu exceptia pesmetului si a condimentelor. Adaugam pesmetul si condimentele si omogenizam bine. Facem bilute mici de aproximativ 2 cm diametru pe care le dam prin pesmet ( 2 linguri ajung ) si apoi le prajim in ulei incins ( 200 ml ) pana se rumenesc bine.

Timp de pregatire 10 minute

Timp de gatire 30 minute

 

4. Fasii din piept de pui

 

Ingrediente: 1 piept de pui, 1 ou, 2 linguri faina, 3 linguri sos de soja, 1 lingurita usturoi pisat

Pieptul de pui il taiem in fasii ( nu mai goase de 1 cm) lungi cat ne ies. Bucatiile de pui le amestecam cu sosul de soja si usturoiul apoi le lasam la rece aproximatimv 30 de minute. Dupa cele 30 de minute incingem 50 ml de ulei, batem oul si trecem fiecare bucata de pui prin faina, apoi prin ou si o prajim in ulei pana se rumeneste.

Timp de pregatire 35 minute

Timp de gatire 30 minute

 

5. Salata boeuf

 

Ingrediente:

1 Kg de cartofi curatati de coaja
1 bucata de radacina de patrunjel de dimensiune medie
4 morcovi potriviti
1 bucata de telina 5/5 cm
400 g mazare
500 g carne macra de vita sau piept de pui ( eu pt rapiditate am folosit piept de pui)
300 g masline negre fara samburi
300 g castravete murat taiat cubulete
2 gogosari murati
2 linguri de legume deshidratate maruntite ( exista in magazine )
1 lingura de vegeta
1 lingurita de piper
1 lingurita de sare
1 lingura de sare
2 oua
250 ml ulei
2 lingurite mustar
zeama de la 3 lamai

Mod de preparare:
Cartofii, radacina de patrunjel, morcovii, telina, carnea si mazarea se pun la fiert cu o lingura de sare in apa. Dupa ce acestea se fierb se scot se lasa la racit si se taie in cubulete, mazarea ramane asa cum este.
Din galbenusul celor 2 oua, mustarul si uleiul se face o maioneza. Castravetele si cu gogosarii murati se taie si ele cubulete. Amestecam toate ingredientele si le omogenizam bine, adaugam si maioneza si pastram la rece salata astfel obtinuta cel putin 12 ore.
Se poate servi mai repede, dar gustul este mult mai bun dupa 12 ore, aromele ingredientelor se combina intre ele mult mai bine dupa 12 ore.

Timp de pregatire 40 minute

Timp de gatire 90 minute

 

6. Racitura de porc

 

Ingrediente:

1 ciolan mare 1.8-2 Kg – proaspat
1 ceapa mare
2 morcovi mari
1 bucata de 5/5 cm telina
1 radacina patrunjel micuta
5 foi de dafin
1 lingurita boabe de piper
1 lingura de sare
1 capatana de usturoi ( 10 catei de usturoi )
condimente dupa gust
Mod de preparare

Ciolanul se pune la fiert intr-o oala sub presiune cu 5 l apa cu sare si ingredientele mentionate mai sus cu exceptia usturoiului. Fierbem totul minim 4-6 ore. Dupa acest timp carnea ar trebui sa se desfaca de pe os singura.
Oprim focul si adaugam usturoiul zdrobit. Lasam sa stea totul aproximativ 60 minute acoperit.
Scoatem ciolanul si-l lasam sa se raceasca. Apa in care a fiert se strecoara si se condimenteaza dupa gust cu baze pentru mancaruri. Indepartam osul de la ciolan si taiem in bucati carnea pe care o punem in boluri.
Zeama in care a fiert carnea s-a “asezat” intre timp, asezati un prosop de hartie de bucatarie deasupra, cand acesta s-a imbibat cu lichid il indepartati, astfel se va indeparta mare majoritate a grasimii de la racitura.
Punem in fiecare bol zeama pana trece deasupra bucatilor de carne si le lasam la rece la pastrat minim 12 ore pentru a se coagula zeama.
Daca nu sunteti siguri ca zeama se coaguleaza se poate adauga si gelatina, minim 2 plicuri, maxim 4 pentru aceasta cantitate, folosind indicatiile de pregatire inscriptionate pe plic.

Timp de pregatire:10 minute
Timp de gatire: 6 ore

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.

Va astept la urmatoarea reteta.

Crochete de pastrav

Ingrediente pentru o portie:

1 buc. pastrav eviscerat, aprox. 650-700 g
2 catei de usturoi taiat rondele subtiri
1 ou
50 g unt
1 lingura de ulei de masline
250 ml de lapte caldut
1 lingurita mare amidon
130 g pesmet
1/2 lingurita de sare grunjoasa
1/2 lingurita de piper negru
100 ml de ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Pastravul bine spalat si curatat de intestine se sareaza, se pipereaza si apoi i se pun in interior rondele de usturoi. Se pune intr-o bucata de hartie de copt si se da la cuptor la foc mare pentru 20-25 minute.
Topim untul intr-o tigaie si adaugam uleiul de masline, incorporam apoi amidonul, laptele si condimentam cu sare si piper. Fierbem pana se ingroasa putin, oprim focul si adugam 75 g de pesmet.
Dupa cele 20-25 de minute scoatem pastravul de la cuptor, il desfacem, separam carnea de pielita si oase. Carnea o maruntim cu o furculita si o adaugam la sosul cu pesmet creat anterior, amestecam bine, adaugam si oul si omogenizam toata compozitia.
Din compozitia astfel obtinuta formam bilute pe care le trecem prin pesmetul ramas si apoi le prajim in ulei pana se rumenesc, focul sa fie mic.
Se servesc atat calde cu diferite garnituri de legume cat si reci ca si aperitiv. Eu le recomand reci ca si aperitiv.


Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 60 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna
Va astept la urmatoarea reteta.

Legume cu file de cod alb

Ingrediente pentru 4 portii:

2 bucati file de cod alb ( 200 g )
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
2 fire mari de ceapa verde
4 catei de usturoi
3-4 frunze de salata verde crocanta
1 morcov mare
250 g amestec de legume asiatic – optional
50 ml ulei
1 lingurita de ghimbir taiat fasii subtiri
200 g broccoli
sare si piper
3-4 linguri sos de soja negru
1 lingura de sos de lamaie ( se gaseste in magazinele mari la produsele asiatice )

Mod de preparare

Morcovul, ardeiul si ceapa verde se taie fasii cam de 5-7 cm lungime si foarte subtiri. La ceapa verde se separa partea alba din fata de frunze si apoi se taie in fasii. Codul se taie cubulete, se condimenteaza cu sare, piper si sosul de lamaie si se lasa sa stea 15 minute.
Incingem o tigaie, aduagam ulei si incepem sa sotam legumele de la plic ce sunt inca inghetate, adugam si broccoli, 50 ml de apa, acoperim cu un capac si lasam totul la foc pana se inmoaie legumele. La final condimentam cu sare si piper si le pastram intr-un bol.
Incingem din nou o lingura de ulei in tigaie si adaugam 1/2 din cantitatea de ghimbir si usturoiul zdrobit putin sa lase aroma, apoi pestele scurs de marinata in care a stat, iar dupa cateva secunde punem partea alba de la ceapa. Sotam totul cam 2 minute si le scoatem.
Adaugam iarasi ulei, cand acesta este incins punem ghimbir, apoi morcovul si-l sotam 1 minut, adaugam apoi fasiile de ardei, dupa 30 de secunde completam cu legumele facute anterior si sotam totul 1 minut. Deasupra punem pestele facut, zeama in care a stat pestele la marinat, salata verde si ceapa. Tinem pe foc aproximativ 1 minut amestecand si potrivind-o la gust cu sos de soja, sare si piper dupa caz.

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 20 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna
Va astept la urmatoarea reteta.