Category Archives: Preparate cu carne

Fasii de vita cu ardei, smantana si avocado

Urmatoarea reteta este o adaptare dupa reteta lui Gordon Ramsey – Fajita de vita cu smantana acrisoara si guacamole –

Ingrediente pentru 4 portii:

300 g carne de vita fara tendoane ( muschiulet sau pulpa curatata de grasime si tendoane)
4 ardei rosii ( capia sau 2 ardei grasi rosii ) – feliati in bastonase
8 rosii cherry sau 2 rosii ( taiate in 2 sau in 4 )
6 buc. lipie medie din comert sau facute in casa
6 linguri de smantana
2 linguri de ulei
1 ceapa mica rosie (  o taiem cat mai fin posibil )
1 arde1 rosu iute ( ii scoatem semintele si il maruntim )
1 buc. avocado
1 catel de usturoi – maruntit
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita boia de ardei iute
1 lingurita de chimen zdrobit
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper
1/2 lamaie ( o stoarcem )
1 legatura patrunjel verde  – il tocam mai mare

Mod de preparare:

Pentru a face lipiile se face un aluat ca si de clatite din 300 g faina 500 ml de apa, 1/2 lingurita de sare, 1/4 lingurita de drojdie si 3 linguri de ulei. Din acest aluat punem cate un polonic intr-o tigaie incinsa – fara ulei in ea – si o lasam pe foc pana se face pe fiecare parte. Compozitia ar trebui sa fie indeajuns pentru 10-15 lipii de 26 cm diametru.
Carnea o taiem perpendicular pe fibra in fasii nu mai groase de 2 mm si o amestecam cu chimionul si jumatate din cantitatea de sare, piper, boia de ardei ( iute si dulce ). Avocado il taiem pe lung cu un cutit, il desfacem, scoatem samburele si apoi cu ajutoul unei linguri scoatem miezul si-l pisam cu o furculita dupa care il amestecam cu restul de condimente ( sare, piper, boia dulce si iute, usturoiul si ceapa ) formand o compozitie pe care o pastram.
Incingem un wok pe foc mediu, cand este foarte fierbinte adaugam uleiul si dam focul tare, adaugam carnea si ardeiul iute, tinem pe foc invartind des, iar dupa 2 minute adaugam si ardeiul, continuam sa invartim si tinem pe foc inca 5 minute dupa care compozitia este gata.
Pe fiecare lipie punem un strat de carne cu ardei, deasupra o lingura de sos cu avocado, peste punem o lingura de smantana si apoi presaram patrunjel verde si bucati de rosii, rulam lipia si servim cat mai repede


Timp de pregatire: 35 minute
Timp de gatire: 10 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Pulpa de porc cu legume si couscous

Ingrediente pentru 4 portii

300 g pulpa de porc ( bucata sa nu fie mai mare de 6/6 cm si sa fie degresata )
150 g couscous
350 g legume ( morcov, fasole verde, conopida, mazare, ardei gras …)
30 ml ulei
1 lingura unt
1 lingura zahar
1 lingurita otet de orez
sare si piper

Mod de preparare:

Punem la foc couscous-ul intr-o oala. Dupa 4 minute de fierbere scoatem couscous-ul si-l trecem sub jet de apa rece iar apoi il pastram.
Carnea se da cu aproximativ o lingurita de ulei, dupa care se condimenteaza cu sare si piper. O asezam pe un gratar incins si o lasam sa se patrunda cate 5 minute pe fiecare latura.
Intr-o tigaie topim untul cu o lingurita de ulei, adaugam zaharul, otetul, condimentam cu putina sare si piper si adaugam in acest sos carnea de pe gratar dupa ce aceasta s-a facut. La foc mic o intoarcem pe tote partiile si o stropim cu sosul creat. Dupa 3 minute oprim focul si o lasam in tigaie acoperita.
Incingem un wok cu uleiul ramas, adaugam legumele si sotam rapid totul, cand legumele incep sa se inmoaie putin adaugam si couscous-ul, condimentam totul dupa gust si le mai tinem pe foc 3 minute amestecand incontinuu.
Cand si legumele sunt gata taiem carnea in fasii de 1 cm grosime, stropim feliile cu putin sos in care a stat carnea si o servim alaturi de legume.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna
Va astept la urmatoarea reteta.

bruschete cu spanac si somon afumat

Ingrediente pentru 3 portii:

100 g somon afumat
100 ml lapte
200 g spanac tocat marunt
50 ml de apa
1 bagheta de paine de 30 cm lungime
1 ceapa mica
1 catel usturoi
1/4 lingurita sare
1/8 lingurita piper
1 lingura rasa de faina
1 lingura de ulei

Modul de preparare al acestei retete este foarte simplu, iar ceea ce se obtine este foarte gustos.
Bagheta o taiem in feliute de 1 cm grosime pe care le punem in cuptor pe gratar sa se usuce. Lasam aproximativ 7 minute in cuptor ca sa fie ok, 4 minute pe prima parte si 3 pe cealalta. Dupa ce sunt facute le scoatem si le lasam la racit.
Punem ceapa cu apa si uleiul la foc intr-o tigaie, apoi dupa 2 minute adaugam si spanacul si lasam pe foc 1 minut invartind din cand in cand. Laptele il amestecam cu faina si apoi il adaugam la compozitia de pe foc, apoi punem si usturoiul tocat marunt. Continuam sa tinem totul pe foc pana se ingroasa compozitia, focul trebuie sa fie mic.
Condimentam dupa gust cu sare si piper. Lasam aceasta compozitie sa se raceasca.
Dupa ce sunt racite feliile de paine si piureul de spanac punem pe fiecare felie un strat de 5-8 mm grosime de spanac si apoi o bucatica de somon afumat.
Ornam totul cu cateva felii de lamaie.

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Chiftelute din carne de porc

Ingrediente pentru 100 chftelute

1 kg carne de porc tocata
3 catei de usturoi curatati si tocati marunt
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de boia
1/2 lingurita de piper
3 linguri de pesmet
3 lingurite de ulei

Mod de pregatire

Amestecam ingredientele de mai sus intre ele, exceptand uleiul, pana se omogenizeaza totul. Formam din aceasta compozitie chiftelute, maxim 2 cm diametru.
Pentru a lucra mai usor, ungem mainile cu ulei, ne ajunge o lingura de ulei pentru asta. Cu o lingura de ulei ugem un platou mare pe care punem chiftelutele, astfel nu se vor prinde de el.
Ultima lingura de ulei o folosim sa ungem o foaie de copt cu ea pe care o punem in tava si pe ea punem chiftelutele. Bagam tava in cuptor la foc mediu pentru 40 de minute.
Chftelutele astfel formate se servesc reci ca un aperitiv.


Timp de pregatire 30 minute
Timp de gatire 40 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Aperitive

Aceasta postare o datorez mai mult fiicei mele Sara Maria, care a intrat in randul crestinilor-ortodocsi in weekendul ce a trecut.   Mami, tati si Raducu iti doresc sa fii sanatoasa, lipsita de griji si sa ai parte de tot ce-ti doresti.

Cu aceasta deosebita ocazie am pregatit cateva aperitive care zic eu ca se pot face foarte repede si sunt la indemana oricui. Pentru a fi foarte operativi  le vom grupa in asa fel incat atunci cand lucram cu un set de produse sa finalizam toate retele in care se folosesc acestea si abia dupa aceea sa trecem mai departe, eliberand astfel mai multe vase si pastram o curatenie la bancul de lucru.

Sa incepem :

1. Chiftelute de porc

2. Crochete de pui

3. Papiote din bacon cu piept si ficat  de pui

4. Mini sandvici cu sunca si rucola

5. Ciuperci umplute cu sunca si mozzarella

6. Bruschete cu mozzarella si rosii

7. Rosii si ardei umplute cu crema de branza de vaci

8. Bruschete cu somon si piure de spanac

9. Rondele de pizza

Pentru decor am folosit cateva frunze de salata verde, rucola, masline fara samburi, rosii cherry si rondele de lamaie.

In postariile viitoare voi pune retetele pentru fiecare aperitiv cu toate detaliile necesare pentru o reusita sigura.

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !

Pui ca la Kiev

Ingrediente pentru 2 portii:

1 piept de pui cu tot cu prima parte a osului de la aripi ( se poate si fara os )
1 legatura de patrunjel verde
3 catei de usturoi
100 g unt la temperatura camerei
1 varf de cutit de piper
1/2 lingurita de sare mare
1 lingura cu faina
2 linguri cu pesmet
4 linguri cu fulgi de porunb ( fara zahar ) zdrobiti cat mai marunt
1 ou
50 ml lapte
100 ml ulei

Mod de preparare

Pieptul de pui il taiem in doua pe jumatate si apoi fiecare jumatate o aplatizam,
dar osul sa raman in exterior intact.
Din usturoiul taiat marunt, patrunjelul tocat, unt si jumatate din cantitatea de
piper si sare facem o pasta pe care o impartim in 2 si o punem in mijlocul
pieptului intins.
Rulam totul si apoi il dam prin laptelele amestecat cu oul batut si restul de sare
si piper. Aceste rulouri le dam dupa aceea prin pesmetul amestecat cu faina si
fulgii de porumb, apoi iarasi prin ou si din nou prin pespet cu faina si fulgi si
le lasam sa stea la rece jumatate de ora.
Incingem uleiul la foc mic si prajim in tigaie rulourile pe ambele parti.
Servim acest preparat cu o garnitura de cartofi nature.


Timp de pregatire: 20 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

 

* Amestecati oul cu lapte cand faceti rulouri sau snitele pentru ca se va unifica si prinde mult mai mult si mai bine ( pesmet sau fulgi de porumb )  de rulou sau snitel.

Pulpa de vitel cu ceapa, fasole verde si mazare

Ingrediente pentru 3 portii:

250 g pulpa de vitel fara pielite si grasime
200 g fasole verde
200 g mazare proaspata
200 g suc de rosii
2 cepe ( una medie si una mica )
3 catei de usturoi
60 ml ulei
1/2 lingurita de sare mare
1/4 lingurita de piper

Mod de preparare

Ceapa medie o taiem pestisori iar ceapa mica o tocam marunt. Incingem intr-o tigaie 25 ml ulei, adaugam ceapa tocata marunt si dupa aceea fasolea verde si mazarea, adaugam 250-300 ml de apa si lasam la fiert pana se inmoaie fasolea si scade apa. Cand apa a scazut condimentam cu sare si piper ( jumatate din cantitate ) si apoi adaugam sucul de rosii si usturoiul taiat fasii subtiri. Lasam sa fiarba si sa scada sosul dupa care oprim focul.
Carnea o taiem fasii de maxim 3 mm grosime. Incingem un wok, adaugam jumatate din cantitatea de ulei, apoi jumatate din carne, dupa 30-50 secunde adaugam si jumatate din ceapa taiata pestisori si sotam totul aproximativ 3-4 minute. Condimentam cu sare si piper dupa care pastram intr-un bol carnea astfel facuta si repetam procedeul pentru restul de carne ramasa.
Servim legumele pe o farfurie peste care punem carne cu ceapa facute separat.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Gulas de vita

Ingrediente pentru 10 portii:

2 kg pulpa de vita
3 kg de cartofi noi
1 kg. de ceapa
800 g rosii decojite si date prin blender
2 linguri de chimion
5 ardei grasi curatati de seminte si taiati in bucatele de 2/2 cm
1 pasta de gulas de 160 g iute
100 grame de untura
3-4 frunze de dafin
o legatura de patrunjel proaspat
o lingura de zahar
o lingura de sare si o lingurita de piper

Mod de pregatire

Carnea o taiem in cuburi cam cat luam o data in gura, ceapa o taiem pestisori mai grosi, iar cartofii cuburi mari si ii pastram in apa rece.
Incingem o cratita sau nu ceaun pana iese fum din el si apoi adaugam untura, cand aceasta este topita adaugam carnea si avem grija  sa fie intinsa pe tot fundul cratitei. Dupa ce aceasta isi schimba culoarea adaugam ceapa si amestecam. Lasam totul cateva minute sa se inmoaie si ceapa si apoi adaugam apa pana trece deasupra compozitiei puse deja si lasam totul sa fiarba, amestecand din cand in cand si adaugand apa la nevoie. Fierbem pana cand carnea devine moale.
In momentul in care carnea este moale adaugam restul de ingrediente, fara patrunjel si continuam fierberea pana se inmoaie cartofii.
Gulasul astfel obtinut se serverste cald cu patrunjel verde deasupra.


Timp de pregatire 1 ora
Timp de gatire 3 ore si 30 minute ( depinde de varsta vitei 🙂 )

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Porc Gong Bao

Ingrediente pentru 4 persoane:

300 g pulpa de porc fara grasime
1 morcov mare
1 castravete verde potrivit
8 linguri sos de soja
4 linguri supa de pui ( daca nu este se poate folosi si apa )
1 lingurita de amidon
50 grame de alune sarate
1 ardei iute rosu
1 catel de usturoi
1/4 lingurita otet de orez
1/2 lingurita de zahar
3 linguri de ulei de masline

Modul de preparare

Pulpa de porc se spala se sterge de apa se curata de pielite si se taie fasii 2/3 cm si 2-3 mm grosime.
Morcovul se curata, se spala si se taie cuburi de 1/1 cm. Castravetele se spala se taie capetele si se taie cuburi de 1.5/1.5 cm. Usturoiul se toaca marunt.Ardeiului iute i se taie codita, se freaca in mana cu partea taiata in jos sa cada semintele si apoi se taie marunt.
Se incinge un wok apoi se adauga uleiul iar dupa 20 de secunde se pune carnea. Se invarte din cand in cand. Dupa 1 minut se adauga usturoiul si ardeiul iute, se mai lasa 30 de secunde si se adauga 4 linguri de sos de soja.
Se continua invartirea inca 1 minut si apoi se adauga morcovii si castravetele. Se mai stropeste totul cu restul de sos de soja, zaharul si otetul de orez, se adauga alunele si amidonul continuand sa invartim in mancare pe foc timp de 2-3 minute.
Preparatul se serveste cald alaturi de o garnitura de orez sau taietei chinezesti.


Timp de pregatire 20 minute
Timp de gatire 10 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Piept de pui in sos de mustar si tarhon cu garnitura de fasole verde si orez

Ingrediente pentru 4 portii:

600 g piept de pui
400 g fasole verde
200 g orez ( 1 cana )
100 g unt
200 g smantana
2 cani ( aceeasi ca si pt orez ) supa de pui
1 lingurita mustar Dijon
1 lingura de tarhon maruntit
60 ml ulei de masline
50 ml vin rosu
100 ml suc de rosii
1 lingurita sare
1 lingura boia dulce de ardei
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita frunze de salvie
6 catei de usturoi
Mod de preparare

Carnea o ungem cu 20 ml de ulei o condimentam cu sare, piper, boia, salvie, 3 catei de usturoi pisati marunt si vinul apoi o punem la rece pentru minim 2 ore. Orezul il spalam si-l punem in apa rece pentru 10 minute.
Dupa minim 2 ore carnea se va pune intr-o tava unsa cu ulei se acopera cu o folie de aluminiu si se baga la cuptor 30 de minute la foc mare. Dupa 30 de minute se da jos folia se lasa 15 minute, apoi se intoarce carnea sa se rujeze si pe cealalta parte inca 15 minute in cuptor.
Fasolea o inabusim in 200 ml de apa si restul de ulei, iar dupa ce apa a scazut adauagam 3 catei de usturoi taiati marunt, sucul de rosii, condimentam cu sare si piper si amestecam . Pastram fasolea la cald.
Intr-o oala de 3 l topim untul la foc mic ( se va arde daca e focul puternic) si cand este topit adauagam orezul, il amestecam bine, condimentam cu sare si piper si apoi punem supa de pui peste. Dam focul tare si cand incepe sa fiarba il reducem la minim, fierbem acoperit la foc mic 10 minute, apoi oprim focul, amestecam cu o furculita si lasam sa stea 20 de minute acoperit. In acest timp orezul va trage sigur in el toata zeama.
Amestecam smantana cu mustarul si tarhonul, o punem pe foc si dam un clocot, adaugam la nevoie sare si piper dupa gust.
Servim carnea cu fasole si orez iar peste ele presaram sos fierbinte.


Timp de pregatire: 150 minute
Timp de gatire: 60 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

%d bloggers like this: