Fasii de vita cu ardei, smantana si avocado

Urmatoarea reteta este o adaptare dupa reteta lui Gordon Ramsey – Fajita de vita cu smantana acrisoara si guacamole –

Ingrediente pentru 4 portii:

300 g carne de vita fara tendoane ( muschiulet sau pulpa curatata de grasime si tendoane)
4 ardei rosii ( capia sau 2 ardei grasi rosii ) – feliati in bastonase
8 rosii cherry sau 2 rosii ( taiate in 2 sau in 4 )
6 buc. lipie medie din comert sau facute in casa
6 linguri de smantana
2 linguri de ulei
1 ceapa mica rosie (  o taiem cat mai fin posibil )
1 arde1 rosu iute ( ii scoatem semintele si il maruntim )
1 buc. avocado
1 catel de usturoi – maruntit
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita boia de ardei iute
1 lingurita de chimen zdrobit
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper
1/2 lamaie ( o stoarcem )
1 legatura patrunjel verde  – il tocam mai mare

Mod de preparare:

Pentru a face lipiile se face un aluat ca si de clatite din 300 g faina 500 ml de apa, 1/2 lingurita de sare, 1/4 lingurita de drojdie si 3 linguri de ulei. Din acest aluat punem cate un polonic intr-o tigaie incinsa – fara ulei in ea – si o lasam pe foc pana se face pe fiecare parte. Compozitia ar trebui sa fie indeajuns pentru 10-15 lipii de 26 cm diametru.
Carnea o taiem perpendicular pe fibra in fasii nu mai groase de 2 mm si o amestecam cu chimionul si jumatate din cantitatea de sare, piper, boia de ardei ( iute si dulce ). Avocado il taiem pe lung cu un cutit, il desfacem, scoatem samburele si apoi cu ajutoul unei linguri scoatem miezul si-l pisam cu o furculita dupa care il amestecam cu restul de condimente ( sare, piper, boia dulce si iute, usturoiul si ceapa ) formand o compozitie pe care o pastram.
Incingem un wok pe foc mediu, cand este foarte fierbinte adaugam uleiul si dam focul tare, adaugam carnea si ardeiul iute, tinem pe foc invartind des, iar dupa 2 minute adaugam si ardeiul, continuam sa invartim si tinem pe foc inca 5 minute dupa care compozitia este gata.
Pe fiecare lipie punem un strat de carne cu ardei, deasupra o lingura de sos cu avocado, peste punem o lingura de smantana si apoi presaram patrunjel verde si bucati de rosii, rulam lipia si servim cat mai repede


Timp de pregatire: 35 minute
Timp de gatire: 10 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Pulpa de porc cu legume si couscous

Ingrediente pentru 4 portii

300 g pulpa de porc ( bucata sa nu fie mai mare de 6/6 cm si sa fie degresata )
150 g couscous
350 g legume ( morcov, fasole verde, conopida, mazare, ardei gras …)
30 ml ulei
1 lingura unt
1 lingura zahar
1 lingurita otet de orez
sare si piper

Mod de preparare:

Punem la foc couscous-ul intr-o oala. Dupa 4 minute de fierbere scoatem couscous-ul si-l trecem sub jet de apa rece iar apoi il pastram.
Carnea se da cu aproximativ o lingurita de ulei, dupa care se condimenteaza cu sare si piper. O asezam pe un gratar incins si o lasam sa se patrunda cate 5 minute pe fiecare latura.
Intr-o tigaie topim untul cu o lingurita de ulei, adaugam zaharul, otetul, condimentam cu putina sare si piper si adaugam in acest sos carnea de pe gratar dupa ce aceasta s-a facut. La foc mic o intoarcem pe tote partiile si o stropim cu sosul creat. Dupa 3 minute oprim focul si o lasam in tigaie acoperita.
Incingem un wok cu uleiul ramas, adaugam legumele si sotam rapid totul, cand legumele incep sa se inmoaie putin adaugam si couscous-ul, condimentam totul dupa gust si le mai tinem pe foc 3 minute amestecand incontinuu.
Cand si legumele sunt gata taiem carnea in fasii de 1 cm grosime, stropim feliile cu putin sos in care a stat carnea si o servim alaturi de legume.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna
Va astept la urmatoarea reteta.

bruschete cu spanac si somon afumat

Ingrediente pentru 3 portii:

100 g somon afumat
100 ml lapte
200 g spanac tocat marunt
50 ml de apa
1 bagheta de paine de 30 cm lungime
1 ceapa mica
1 catel usturoi
1/4 lingurita sare
1/8 lingurita piper
1 lingura rasa de faina
1 lingura de ulei

Modul de preparare al acestei retete este foarte simplu, iar ceea ce se obtine este foarte gustos.
Bagheta o taiem in feliute de 1 cm grosime pe care le punem in cuptor pe gratar sa se usuce. Lasam aproximativ 7 minute in cuptor ca sa fie ok, 4 minute pe prima parte si 3 pe cealalta. Dupa ce sunt facute le scoatem si le lasam la racit.
Punem ceapa cu apa si uleiul la foc intr-o tigaie, apoi dupa 2 minute adaugam si spanacul si lasam pe foc 1 minut invartind din cand in cand. Laptele il amestecam cu faina si apoi il adaugam la compozitia de pe foc, apoi punem si usturoiul tocat marunt. Continuam sa tinem totul pe foc pana se ingroasa compozitia, focul trebuie sa fie mic.
Condimentam dupa gust cu sare si piper. Lasam aceasta compozitie sa se raceasca.
Dupa ce sunt racite feliile de paine si piureul de spanac punem pe fiecare felie un strat de 5-8 mm grosime de spanac si apoi o bucatica de somon afumat.
Ornam totul cu cateva felii de lamaie.

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Chiftelute din carne de porc

Ingrediente pentru 100 chftelute

1 kg carne de porc tocata
3 catei de usturoi curatati si tocati marunt
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de boia
1/2 lingurita de piper
3 linguri de pesmet
3 lingurite de ulei

Mod de pregatire

Amestecam ingredientele de mai sus intre ele, exceptand uleiul, pana se omogenizeaza totul. Formam din aceasta compozitie chiftelute, maxim 2 cm diametru.
Pentru a lucra mai usor, ungem mainile cu ulei, ne ajunge o lingura de ulei pentru asta. Cu o lingura de ulei ugem un platou mare pe care punem chiftelutele, astfel nu se vor prinde de el.
Ultima lingura de ulei o folosim sa ungem o foaie de copt cu ea pe care o punem in tava si pe ea punem chiftelutele. Bagam tava in cuptor la foc mediu pentru 40 de minute.
Chftelutele astfel formate se servesc reci ca un aperitiv.


Timp de pregatire 30 minute
Timp de gatire 40 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Aperitive

Aceasta postare o datorez mai mult fiicei mele Sara Maria, care a intrat in randul crestinilor-ortodocsi in weekendul ce a trecut.   Mami, tati si Raducu iti doresc sa fii sanatoasa, lipsita de griji si sa ai parte de tot ce-ti doresti.

Cu aceasta deosebita ocazie am pregatit cateva aperitive care zic eu ca se pot face foarte repede si sunt la indemana oricui. Pentru a fi foarte operativi  le vom grupa in asa fel incat atunci cand lucram cu un set de produse sa finalizam toate retele in care se folosesc acestea si abia dupa aceea sa trecem mai departe, eliberand astfel mai multe vase si pastram o curatenie la bancul de lucru.

Sa incepem :

1. Chiftelute de porc

2. Crochete de pui

3. Papiote din bacon cu piept si ficat  de pui

4. Mini sandvici cu sunca si rucola

5. Ciuperci umplute cu sunca si mozzarella

6. Bruschete cu mozzarella si rosii

7. Rosii si ardei umplute cu crema de branza de vaci

8. Bruschete cu somon si piure de spanac

9. Rondele de pizza

Pentru decor am folosit cateva frunze de salata verde, rucola, masline fara samburi, rosii cherry si rondele de lamaie.

In postariile viitoare voi pune retetele pentru fiecare aperitiv cu toate detaliile necesare pentru o reusita sigura.

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !