Placinte cu branza de vaci ( branzoici) / Placite cu dovleac

Urmatoarea reteta este una din preferatele mele. Aluatul foarte moale va face ca la final sa avem un produs foarte pufos, iar in combinatie cu umplutura din mijloc va va incanta papilele gustative ori de cate ori le gustati. Merg foarte bine la micul dejun cat si ca o gustare in timpul zilei atat simple cat si alaturi de o cana de lapte cald.

Ingrediente pentru 15-16 placinte:

500 g faina alaba
150 g zahar
100 g stafide
75 g unt moale – la temperatura camerei
3 oua
2 linguri de smantana – linguri mari pline cu varf 🙂
1 cub de drojbie sau un pliculet de drojdie
esente

Pentru umplutura cu branza de vaci:
500 g. branza de vaci
150 g zahar
100 g stafide
2 oua

Pentru umplutura de dovleac:
1 dovleac de minim 1 Kg
100 g zahar

Mod de preparare:

Curatam dovleacul de seminte, il taiem in bucati mai mari si-l punem la foc.Ingredientele de la umplutura cu branza de vaci se amesteca intre ele si se lasa la rece.
Faina alba o cernem printr-o sita intr-un vas adanc. Facem o gaura in mijloc in care punem 50 ml de apa calduta, o lingurita de zahar si drojdia. Lasam sa stea 10-15 minute pana drojdia incepe sa creasca.
Separam albusurile de galbenusuri la 2 oua. La cel de-al treilea ou luam albusul si o parte din galbenus si-l pastram pentru a unge placintele cu el inainte de a le pune la cuptor.
Batem albusurile spuma ( punem sarea in timp ce se bat albusurile ). Dupa ce s-au batut adaugam treptat zaharul si apoi galbenusurile. Continuam cu adugarea untului, a smantanei si esentele. Aceasta compozitie o punem peste faina si drojdia care ar trebui sa fie crescuta, incorporam si stafidele si framantam pana obtinem un aluat omogen si moale pe care-l lasam sa dospeasca timp de 60 de minute intr-un loc mai caldut.
Dupa ce s-a fiert dovleacul, il coatem si-l lasam la racit. Dupa ce s-a racit dam jos coaja si-l zdrobim cu o furculita apoi incorporam zaharul si amestecam pana obtinem o compozitie omogena.
Dupa ce au trecut cele 60 de minute se framanta din nou 5 minute aluatul si incepem sa facem forme dreptunghiulare sau cum va ies, se pune in mijloc o lingura mare plina cu umplutura creata la inceput si se unesc colturile. Inainte de a uni colturile pe diagonala, acestea se dau cu ou ( folosim oul retinut la incpeut ). Acest procedeu ajuta la lipirea lor.
Se pun placintele astfel create in tava in care in prealabil s-a pus o hartie de copt si se mai lasa la dospit 30 de minute. Inainte de a fi bagate in cuptor se dau cu ou deasupra si se introduc in cuptorul preincalzit. In cuptor trebuie sa stea maxim 30 de minute la foc mic spre mediu. Vor iesi foarte moi si pufoase.


Timp de pregatire:120 minute
Timp de gatire:30-35 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: