Category Archives: Paste si pizza

Paste de casa cu ceapa verde, dovlecel si gorgonzola

Ingrediente pentru 4 portii:

2 bucati dovlecel verde
250-300 g paste fainoase facute in casa
5 fire ceapa verde
1 buc. 10 cm praz
1 rosie mare taiata cuburi
2 cepe albe medii
75 g unt
150 g gorgonzola
2 linguri ulei
4 catei de usturoi zdrobiti si taiati marunt
1/2 lingurita de sare
1 varf de cutit de piper
a ardei capia rosu
6 linguri os de soja

Mod de preparare

Punem la foc o oala cu 3 l de apa si cand incepe sa fiarba adaguam pastele in ea si o lingura de sare. Lasam sa fiarba 3 minute, apoi strecuram pastele de apa si le pastram la cald.
Ardeiul il taiem in fasii, frunzele de la ceapa verde in bucati de maxim 3 cm lungime, prazul si partea alba de la ceapa fasii lungi de 5 -7 cm, gorgonzola o taiem in cuburi.
Cepele albe le taiem in rondele de 1 cm grosime si apoi rondelele le taiem in 4 bucati, dovlecelul il taiem pe lungime in 4 si apoi in bucati de maxim 3 cm lungime.
Incingem un wok, adaugam uleiul, apoi uturosiul si dupa 30 secunde punem ardeiul, partea alba de la ceapa si prazul. Lasam pe foc amestecand continuu aproximativ 2-3 minute.
In paralel punem pe foc ceapa alba si dovlecelul cu putin unt ( 25 g ) si il stropim cu 2 linguri de sos de soja, il lasam si pe el pe foc 2-5 minute pana se inmoaie putin.
In wok dupa cele 3 minute adaugam pastele, peste ele rosiile si frunzele de la ceapa verde, adaugam restul de unt si apoi dovlecelul cu ceapa alba facute separat.
Condimentam, adaugam 100 g gorgonzola, restul de sos de soja si amestecam compozitia foarte bine, focul sa fie mic. Lasam pe foc 1 minut si oprim focul.
Servim preparatul cald cu bucati de gorgonzola deasupra.


Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 15 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Tagliatele cu ciuperci si pulpa de manzat

Ingrediente pentru 4 portii:

350 g pulpa de manzat
300 g ciuperci
400 g tagliatele
40 ml ulei de masline
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper

Mod de preparare

Carnea o ungem cu 10 ml de ulei o condimentam cu sare si piper si o punem pe un gratar incins. Ciupercile le taiem julienne si le punem la foc cu restul de ulei. Punem la fiert 4 l de apa si cand aceasta fierbe adaugam o lingura de sare grunjoasa si apoi pastele. Le fierbem dupa indicatiile de pe pachet si apoi le adaugam la ciuperci.
Carnea dupa aproximativ 10 minute se intoarce pe cealalta parte si se mai lasa 5 minute. Dupa ce este facuta se taie in fasii de aproximativ 1 cm latime.
Servim pastele amestecate cu ciuperci si fasii de carne, presaram parmezan si stropim cu putin ulei de masline.


Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Spaghete cu spanac si pulpa de porc

Ingrediente pentru 6 portii:

1 pachet de spaghete 500 g.
500 g spanac congelat
250 muschi din pupla de porc
5 catei de usturoi
1 rosie mare
75 ml ulei de masline
1 lingura de sare mare
1 ceapa alba medie
1/2 lingurita de piper negru macinat
1 lingurita de sare fina
50 g parmezan ras

Mod de preparare:

Carnea se feliaza in bucati de maxim 3/3 cm si 2 mm grosime. Cateii de usturoi se zdrobesc, se curata si apoi se feliaza subtire. Se pun 5 l de apa la fiert, cand incepe sa fiarba se adauga lingura de sare si apoi pastele si se fierb dupa indicatiile de pe pachet. Incingem un wok pana iese fum din el, apoi adaugam 25 ml de ulei si jumatatea din carnea taiata fasii, o lasam 30 de secunde apoi incepem sa o invartim pana observam ca si-a schimbat fiecare felie culoarea, o strecuram de ulei si o scoatem. Wok-ul ramane pe foc cu uleiul scurs, mai aduagam 10 ml de ulei si punem restul de carne. Repetam procedeul dar cand s-a facut carnea adaugam 1 catel de usturoi maruntit peste carne si punem si cealalta carne facuta peste, condimentam cu putina sare si apoi socatem carnea intr-un bol si o pastram la cald.
Ceapa o maruntim si o punem cu 25 de ml de ulei si 50 ml de apa pe foc intr-un wok, peste aduagam spanacul inghetat, punem un capac la oala si lasam la foc mic 10 minute. Dupa ce s-a dezghetat spanacul, condimentam cu sare si piper, aduagam 2 catei de usturoi maruntiti si amestecam. Pastram intr-un bol la cald spanacul.
Rosia o taiem in cubulete, dupa ce s-au fiert pastele, le spalam sub jet de apa rece. Intr-un wok mare ingingem restul de ulei dar nu foarte tare, adaugam usturoiul ramas si rosia, dupa 30 de secunde dam focul mic de tot si punem spaghetele peste si amestecam, condimentam cu sare si piper. Pastram pastele calde.
Servirea o facem pe o farfurie larga in care mai intai punem un strat de paste, apoi spanac, urmeaza aproximativ 50 g de carne presarata deasupra si dupa preferinta parmezan ras.

Timp de pregatire 5 minute
Timp de gatire 15 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Fettuccine ( paste late ) cu spanac si gorgonzola

Ingrediente pentru 5 persoane:

500 g paste late (fettuccine)
500 g spanac congelat
150 g gorgonzola
125 g smantana dulce
50 g unt
1 lingura ulei de masline
50 ml vin
5 cepe maricele
1 lingurita de sare mare
1/2 lingurita de piper

Mod de preparare:

Tocam ceapa si o calim in untul topit amestecat cu ulei. Cand ceapa a devenit sticloasa adaugam spanacul inghetat, punem capacul si lasam pe foc aproximativ 10 minute. In paralel punem la fiert apa pentru paste, aproximativ 5 l. Cand apa incepe sa fiarba adaugam 2 linguri de sare si punem pastele la fiert. Le fierbem al dente.
Dupa ce au trecut cele 10 minute amestecam spanacul cu ceapa, adaugam smantana, vinul si jumatate din cantitatea de branza gorgonzola, condimentam cu sare si piper. Aceasta compozitie o pasam cu un blender vertical.
Dupa ce pastele s-au fiert, le scurgem de apa, si le servim cu sosul creat anterior si bucatele de gorgonzola deasupra.

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 20 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Farfale cu piept de pui si dovlecel

Ingrediente pentru 4 portii:

400 g farfale ( sau cum mai sunt cunoscute: fluturasi sau papioni )
2 bucati piept de pui cu os ( aproximativ 600 g )
3 bucati dovlecel de dimensiune medie
1 bucata morcov mare
2 linguri de mac
5 catei de usturoi
75 ml ulei de masline.
Sare si piper.

Mod de preparare:

In filmuletul de mai jos este prezentat modul in care am pregatit eu acest fel de mancare.


Este o mancare usor de facut, sanatoasa si foarte foarte gustoasa.

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

 

Spaghete cu sunca si sos de rosii

Ingrediente pentru 2 portii:

160-170 g spaghete
50 g sunca
2 catei de usturoi
100 g sos de rosii proaspat
4 frunze de busuioc proaspat
30 g parmezan
1 lingura de ulei de masline

Mod de preparare:

Intr-o oala mai mare se pun 2 litri de apa la foc. Cand apa incepe sa fiarba se aduaga pastele si 1 lingura mare de sare grunjoasa. Se fierb 8 minute dupa care se scot.
Incingem 1/2 lingura de ulei intr-o cratita la foc mic, adaugam sunca taiata bucatele mai mici dupa preferinte . Dupa 2 minute aduagam 1 catel de usturoi tocat marunt si lasam totul pe foc 1-2 minute.
Aduagam sosul de rosii, parmezanul si invartim sa se omogenizeze. Oprim focul, adaugam frunzele de busuioc taiate in bucati mai mari si tinem sosul la cald.
Dupa ce s-au fiert pastele si le strecutam de apa incingem restul de ulei de masline in aceeasi oala in care au fiert pastele, adaugam usturoiul ramas in uleiul incins dupa ce il zdrobim iar dupa ce incepe sa miroase a usturoi se opreste focul, se adauga pastele si se amesteca totul bine.
Peste paste adaugam sosul creat anterior si amestecam sa se omogenizeze.

Timp de pregatire: 5 minute
Timp de gatire: 10 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astep la urmatoarea reteta.

Paste penne la cuptor

Ingrediente pentru 4 portii:

200 g paste penne
200 g sunca afumata ( eu am folosit pastrama de piept de pui afumata )
200 g mozzarella
50 g parmezan sau branza dura
100 g unt
4 linguri smantana
500 ml lapte proaspat
1 lingura amidon
2 catei de usturoi
1 lingura sare grunjoasa
1/4 lingurita de sare fina de masa
1 lingura de ulei de masline
Mod de preparare:

Punem 2 litri de apa la fiert, cand fierbe apa punem sarea grunjoasa si apoi adaugam pastele. Fierbem 10 minute pastele.
Sunca o taiem in cubulete sau fasii subtiri, punem untul intr-o tigaie cu uleiul de masline la foc mic pana se topeste, aduagam apoi sunca si o lasam pe foc 3-4 minute invartind din cand in cand dupa care aduagam un catel de usturoi zdrobit. In continuare adaugam amidonul, invartim si apoi adaugam laptele treptat invartind sa nu se creeze cocoloase. Lasam sosul pe foc pana incepe sa fiarba si apoi oprim focul, adaugam un catel de usturoi taiat foarte foarte marunt, sosul trebuie sa curga, sa nu ramana tare. Dam pe razatoare mozzarella si parmezanul. Pastele le scurgem de apa si le impartim in 2 parti egale.
Ungem cu unt un vas de lut rotund si cu coada sau o cratita ce poate fi pusa in cuptor si apoi incepem sa punem un polonic de sos cu sunca, apoi mozzarella si parmezan si apoi un strat de paste – o parte din cele doua – apoi iarasi sos cu sunca, mozzarella si parmezan, paste si restul de sos, mozzarella si parmezan.
Punem vasul in cuptorul preincalzit si il lasam la foc mic timp de 30 de minute dupa care crestem intensitatea focului spre maxim si mai lasam 10 minute la foc. Trebuie sa se formeze o crusta deasupra asa cum se poate vedea in imaginile de mai jos.
Pennele se serversc ca atare calde sau reci.

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 1 ora

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Fusilli carbonara

Ingrediente pentru 3 portii:

300 g fusilli
150 g. sunca ( se poate folosi 100 g sunca si 50 g. kaiser cu putina grasime )
3 oua
3 linguri de smantana
2 linguri de parmezan ras
1/4 lingurita de piper
1 varf de cutit de sare fina
1 lingura sare grunjoasa
1 lingurita ulei de masline
alte condimente la alegere dupa gustul fiecaruia… 🙂

Mod de preparare:

Punem o oala cu 3-4 l de apa la fiert. Cand aceasta incepe sa fiarba adaugam 1 lingura de sare grunjoasa si apoi pastele. Fierbem pastele aproximativ 10 minute.
Pastele nu trebuie sa se inmoaie in totalitate, este bine ca ele sa ramana putin tari in mijloc.
In timp ce fierb pastele pregatim sosul carbonara.
Intr-o tigaie adaugam uleiul si sunca taiata cubulete si o lasam la foc mic sa se rumeneasca putin avand grija sa invartim in ea din cand in cand.
Daca o sa dati focul tare la un un moment dat se incinge foarte tare uleiul si incep sa sara din tigaie bucatile de sunca si ulei incins, deci lucrati cu foc mic.
In paralel se bat ouale ca si pentru omleta se aduga sarea fina, piperul si smantana, se continua procesul pana devine totul foarte omogen.
Se aduga acest sos peste sunca din tigaie si se invarte incet, se aduaga o lingura de parmezan ras. Cand sosul incepe sa se ingroase este gata.
In acest timp si pastele ar trebui a fie fierte, se strecoara de apa in care au fiert, se dau sub jet de apa rece foarte putin, atentie sa nu se raceasca, se scurg bine de apa si se amesteca cu sosul creat anterior.
Se servesc cu parmezan ras deasupra.

Timp de pregatire: 5 minute
Timp de gatire: 10-15 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !

Va astept la urmatoarea reteta.

%d bloggers like this: