Paste penne la cuptor

Ingrediente pentru 4 portii:

200 g paste penne
200 g sunca afumata ( eu am folosit pastrama de piept de pui afumata )
200 g mozzarella
50 g parmezan sau branza dura
100 g unt
4 linguri smantana
500 ml lapte proaspat
1 lingura amidon
2 catei de usturoi
1 lingura sare grunjoasa
1/4 lingurita de sare fina de masa
1 lingura de ulei de masline
Mod de preparare:

Punem 2 litri de apa la fiert, cand fierbe apa punem sarea grunjoasa si apoi adaugam pastele. Fierbem 10 minute pastele.
Sunca o taiem in cubulete sau fasii subtiri, punem untul intr-o tigaie cu uleiul de masline la foc mic pana se topeste, aduagam apoi sunca si o lasam pe foc 3-4 minute invartind din cand in cand dupa care aduagam un catel de usturoi zdrobit. In continuare adaugam amidonul, invartim si apoi adaugam laptele treptat invartind sa nu se creeze cocoloase. Lasam sosul pe foc pana incepe sa fiarba si apoi oprim focul, adaugam un catel de usturoi taiat foarte foarte marunt, sosul trebuie sa curga, sa nu ramana tare. Dam pe razatoare mozzarella si parmezanul. Pastele le scurgem de apa si le impartim in 2 parti egale.
Ungem cu unt un vas de lut rotund si cu coada sau o cratita ce poate fi pusa in cuptor si apoi incepem sa punem un polonic de sos cu sunca, apoi mozzarella si parmezan si apoi un strat de paste – o parte din cele doua – apoi iarasi sos cu sunca, mozzarella si parmezan, paste si restul de sos, mozzarella si parmezan.
Punem vasul in cuptorul preincalzit si il lasam la foc mic timp de 30 de minute dupa care crestem intensitatea focului spre maxim si mai lasam 10 minute la foc. Trebuie sa se formeze o crusta deasupra asa cum se poate vedea in imaginile de mai jos.
Pennele se serversc ca atare calde sau reci.

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 1 ora

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: