Paine facuta in casa

Ingrediente pentru 1 paine de aproximativ 700 g

500 g faina
1 lingurita de zahar
1/2 lingurita de sare
1/2 plic de drojdie uscata (3-4 g de drojdie de la plic sau jumatate de patratel de drojdie )
1 lingura ulei de masline
300 ml de apa ( eu folosesc 250 ml de apa si restul lapte )

Mod de preparare:
intr-un vas adanc punem faina, in mijlocul ei facem o gaura si adaugam zaharul si drojdia, punem laptele caldut peste si amestecam cu faina aceste ingrediente pentru a forma o maia mooale. Lasam sa dospeasca aceasta maia 10 minute.
Se porneste cuptorul la 200 grade celsius si se baga un vas cu apa in el. Lasam cuptorul sa se incalzeasca. Apa se va incalzi si ea si vom avea un abur fierbinte in cuptor care ne ajuta sa facem o paine perfecta.
In apa se adauga sarea si se invarte pana la dizolvare.
Incepem sa framantam maiaua cu restul de faina adaugand apa si uleiul pana obtinem o coca consistenta, nu foarte tare, trebuie sa fie mai moale. Chiar daca se desprinde de peretii vasului dupa 5 minute insistati sa framantati minim 10 minute, este foarte important acest pas. Daca aveti o masina de facut aluat ati scapat de stresul framantatului.
Intr-o tava de aragaz puneti o foaie de hartie de copt si peste ea aluatul framantat dandu-i forma dorita, acoperiti cu un prosop si lasati-l sa dospeasca 40 de minute, sau pana ce isi dubleaza marimea initiala. Dupa ce a inceput sa creasca, aproximatic 15 minute crestati painea, o sa arate mai frumos cand este coapta, si lasati-o acoperita in ontinuare la procesul de dospire.
Cand painea este dospita se da cu pensula cu apa peste si apoi o bagam in cuptorul pregatit conform instructiuniilor de mai sus. Lasati la temperatura de 200 grade C cel putin 10 minute ( ideal 12-13 ) apoi micsorati temperatura la 170 grade C si continuati procesul de coacere inca 20-25 de minute in functie de culoarea care doriti sa o aiba painea. Dupa primele 15 minute se scoate vasul cu apa din cuptor.
Scoateti painea din cuptor si lasati-o sa se raceasca. La inceput coja ei este foarte crocanta, dar apoi se inmoaie si veti avea o paine pufoasa care nu se sfarama.


Bucatarialuideac va ureaza pofta buna !
Va astept la urmatoarea reteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: