Gulas de fasole – bob gulas

Aceasta este varianta mea proprie de bob gulas si in timp ce il faceam mi-am dat seama ca era necesar sa pregatesc putin carnea inainte de a o pune la fiert. Se poate face totul asa cum este descris in reteta, sau pentru carne si ceapa face-ti urmatoarea modificare: incingem un ceaun de fonta foarte tare, minim 3 minute pe foc mare si adaugam carnea in el o lasam aici invartind din cand in cand cam 10 minute, apoi adaugam ceapa si  jumatate din cantitatea de untura, continuam tot procedeul pana ce se inmoaie si ceapa si devine sticloasa, apoi punem aceasta compozitie langa fasole la fiert. Restul de untura nu o mai folosim.

Sa continuam cu reteta exact asa cum am facut-o eu 🙂 .

Ingrediente pentru 15 portii:

1 kg fasole boabe
1 rasol mare de porc sau 2 mai mici ( 1 Kg. )
3 cepe mari
2 morcovi
100 g telina
100 g faina
1 ou
500 ml suc de rosii
5 l apa
2 ardei grasi sau 3 capia
1 legatura leustean
1 legatura patrunjel verde
1 tub pasta de ardei, dulce sau iute, pentru gulas( depinde de preferinte )
4 foi de dafin
1 lingura mare de sare
1 lingurita de piper
1 lingura mare de untura ( de preferat de pe carne )
1 canita de apa 50 ml

Mod de pregatire

Fasolea se curata de eventualele impuritati, se spala si apoi se pune in apa rece sa stea minim 12 ore.
Dupa ce fasolea s-a umflat, o punem la fiert cu 5 l de apa. Separat in alta oala punem inca 5 l de apa sa fiarba. Cand fasolea incepe sa fiarba se lasa aproximativ 10 minute si apoi se arunca apa, se adauga apa fierbinte din cealalta oala si se fierbe iarasi 10 minute. In oala adaugam alta apa si o fierbem. Repetam acest procedeu de minim 3 ori. La ultima tura de apa adaugam si rasolul taiat bucati mai mari, morcovul si telina taiate cubulete, foile de dafin, pasta de ardei si le lasam sa fiarba pe foc mic spre mediu.
Ceapa taita cat mai marunt se pune intr-o cratita cu untura si canita de apa si se caleste pana devine sticloasa dupa care se adauga in oala unde fierb restul ingredientelor.
Amestecam cele 100 g faina si oul si formam un aluat de paste pe care il intindem cam de 3 mm grosime si taiem in ce forme dorim noi aluatul, il pastram cu restul ingredientelor.
Cand carnea este moale ar trebui sa fie fierte si legumele si fasolea, in acest moment adaugam restul ingredientelor, cu exceptia patrunjelului si fierbem aproximativ 30 minute.
Potrivim dupa gust cu sare, piper si zeama de lamaie pentru cine doreste si lasam sa mai stea fara foc minim 15 de minute.
Se serveste fierbinte cu paine proaspata si ceapa rosie.

Timp de pregatire 13 ore
Timp de gatire 2 ore si 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

%d bloggers like this: