Category Archives: Dulciuri

Cornuri cu ciocolata sau dulceata ( dupa preferinte )

Ingrediente pentru 10 cornuri:

400 g faina
200 ml lapte caldut
200 g crema de ciocolata ( finetti )
100 g zahar
30 g drojdie
1 lingura de ulei
2 oua

Mod de preparare:

Faina se pune intr-un vas mare, se face o gaura in mijloc unde se pune drojdia cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar. Lasam sa dospeasca 10 minute.
Galbenusurile le amestecam cu zaharul si le omogenizam, adaugam apoi treptat lapte caldut si amestecam pana se topeste zaharul.
Aceasta compozitie o adaugam peste faina si incepem sa framantam aluatul pana se desprinde de pe peretii vasului, apoi o lasam la dospit jumatate de ora.
Impartim compozitia in bucati de 50-60 g bucata pe care o intindem in forma triunghiulara, punem in partea mai lata ciocolata si o rulam dinspre partea lata spre varf obtinand cornuletele.
Ungem cornurile cu albusul celor 2 oua batut putin si apoi le bagam la cuptorul preincalzit pentru 20 minute la un foc mic spre mediu.


Timp de pregatire: 70 minute
Timp de gatire: 20 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Prajitura cu branza de vaci si budinca de vanilie

Ingrediente pentru o prajitura

Pentru aluat:

400 g faina
2 galbenusuri
200 g unt la temperatura camerei
5-6 linguri smantana
1 lingurita de sare
100 g zahar
4 linguri cacao
1 lingurita de bicarbonat stinsa cu 1/2 lingurita de otet

Pentru umplutura:

1000 g branza proaspata de vaca
100 g smantana
150 g iaurt
150 g zahar
6 oua
coaja rasa de la o lamaie
2 plicuri praf budinca de vanilie
Mod de preparare

Ingredientele pentru aluat se amesteca intre ele si formam un aluat omogen pe care il tinem la rece minim 30 de minute.
Toate ingredientele de la umplutura le punem intr-un vas mai adanc si le amestecam cu un blender pana devin omogene.
Ungem o tava mai adanca cu o lingurita de unt si o tapetam cu faina. Scoatem aluatul de la rece, 1/3 din cantitatea de aluat o pastram si restul de 2/3 o intindem pe fundul tavei. Peste ea punem umplutura formata inainte si apoi restul de aluat il intindem foarte subtire si il punem peste umplutura de branza.
Introducem tava la cuptor pentru 50 de minute la foc mic spre mediu.
Servim prajitura presarata cu zahar pudra si dulceata de merisoare.


Timp de pregatire 45 minute
Timp de gatire 50 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta la fel de delicioasa.

Prajitura cu dulceata de visine

Ingrediente pentru o tava 25/40 cm:

400 g zahar
400 g unt mai gras de 65 %
8 oua mari
340 g faina
60 de grame cacao
2 lingurita praf de copt
2 plic de zahar vanilat
2 vรขrf de cutit sare
200 g dulceata de visine
1 lingurita de cacao

Mod de preparare:

Separam albusurile de galbensuri la cele 8 oua. Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si zaharul vanilat iar apoi galbenusurile care inainte au fost amestecate cu putina sare si batute.
In spuma de la albusuri incorporam treptat untul ( untul sa fie moale la temperatura camerei ) si apoi faina.
Tava o ungem cu unt si apoi o tapetam cu faina. Punem aproape toata compozitia obtinuta mai sus in tava, pastram 2 linguri pe care le amestecam cu lingurita de cacao si apoi presaram din aceasta compozitie peste cea din tava, aleator sa obtinem ce modele dorim.
Peste acestea in tava punem dulceata de visine in asa fel incat sa avem dulceata din 3 in 3 cm indiferent cum masuram.
Cuptorul ar trebuie sa fie deja preincalzit, eu il pornesc la inceputul procedeului.
Introducem tava in cuptor pentru 35-40 de minute la foc mic. Testam cu scobitoarea daca e gata dupa 35 de minute, daca se prinde de ea atunci o mai lasam.
Este foarte important sa o coacem la foc mic pentru a nu se arde in partea de jos si pe laterale.


Timp de pregatire: 20 minute
Timp de gatire: 35 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Foi de placinta cu mere la tigaie

Daca vreodata vreti sa va surprindeti prietenii cu ceva usor de facut, foarte rapid si fara prea multa bataie de cap, atunci urmatoarea reteta este ceea ce trebuie sa faceti.

Ingreditente:

1 pachet foi de placinta 400 g
1 kg mere
100 g zahar
25 ml ulei

Mod de preparare:

Merele curatate se dau pe razatoare de un ajutor specializat la asa ceva ๐Ÿ™‚ , se amesteca cu zaharul si se pun intr-o cratita pe foc pana se evapora tot sucul ce il lasa merele. Foile de placinta le ungem cu ulei, le indoim in 2 pe lungime, dam iarasi cu ulei si punem 2 lingur1 mari de mere pe diagonala cam 7 cm mai sus de capatul de jos ai foii, cum se vede in imagine si apoi le impaturim sub forma de triunghi. Imaginile de mai jos sper sa va ajute la felul cum se impaturesc foile cu compozitie cu tot. Fiecare trigon astfel creat se unge cu putin ulei si se pune intr-o cratita incinsa dar pe foc mic. Se lasa aproximativ 3-5 minute pe o parte, depinde de tipul de cratita folosit. Va recomand sa folositi o cratita de fonta.

 

Timp de pregatire 15 minute
Timp de gatire 20-30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Cheese cake

Ingrediente pentru un tort:

1 kg. branza proaspata de vaci ( se poate folosi si branza degresata )
8 linguri de zahar
1/2 lamaie ( o stoarcem )
350 ml lapte 1.5 % grasime
3 plicuri de gelatina
300 g de biscuiti zdrobiti cat mai marunt
120-130 g unt

Mod de preparare:

Adaugam 300 ml de lapte peste cele cele 3 plicuri de gelatina si le lasam sa stea 10 minute.
Topim untul si-l amestescam cu biscutii apoi pe fundul unei forme de tort de 26 cm unsa inainte cu putin ulei intindem compozitia uniform si o presam bine. Dam forma la rece pentru 30 minute.
Branza o amestecam cu 50 ml de lapte, zaharul si zeama de lamaie dupa care o pasam cu blenderul, astfel o vom face foarte omogena.
Punem laptele cu gelatina pe un vas ce sta pe o baie de aburi si o lasam sa se topeasca, invartind. Adaugam treptat 10-15 linguri de branza in compozitia de pe baia de aburi si omogenizam totul.
Aceasta compozitie o dam prin blender iarasi pentru o mai buna omogenizare dupa care o punem peste biscuitii in forma de tort.
Introducem din nou la frigider forma de tort si o lasam la rece minim 2 ore. Scoatem dupa acest timp forma, desprindem partea laterala si ornam tortul cu putina pudra de cacao, kiwi si un topping dupa preferinte.
Servim rece, cu placere divina ๐Ÿ™‚


Timp de pregatire: 40 minute
Timp de gatire: 2-3 ore

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Placinta cu mere (Apple pie)

Continuam seria retetelor cu miros de scortisoara specifice acestei perioade a anului. “Apple pie” sau “placinta cu mere” este urmatoarea reteta care va face papilele dumneavoastra gustative sa danseze de fericire.

Ingrediente pentru o placinta:

250 g faina alba
75 g zahar
40 g unt moale – la temperatura camerei
1 ou
1 lingura de smantana – lingura mare plina cu varf ๐Ÿ™‚
1/2 cub de drojdie sau 1/2 pliculet de drojdie
esente

Pentru umplutura:
2 kg mere
150 g zahar
2 linguri praf de scortisoara
zeama de la o lamaie

Mod de preparare:

Facem un aluat la fel ca si la placintele cu branza de vaci, dar nu vom pune in el stafide. Lasam acest aluat sa dospeasca aproximativ 60 de minute. In acest timp merele le curatam, le taiem cubulete adaugam zeama de lamaie si le amestecam. Punem merele intr-o cratita la foc, adaugam si zaharul si le lasam la foc mic. Dupa ce a scazut zeama de la mere, oprim focul, adaugam scortisoara si le lasam sa se raceasca.
Aluatul dupa ce a dospit il luam si-l mai framantam 5 minute si apoi il impartim in 2 parti egale si le intindem in foi rotunde si subtiri, aproximativ 3 mm grosime. Luam o tava de placinta, o ungem cu putin ulei, presaram putina faina peste si punem prima foaie in ea. Adaugam peste foaie merele, cealalta o dam cu putin lapte pe margini si o punem deasupra cu partea unsa peste celalalt aluat.
Introducem placinta la cuptor la foc mic pentru aproximativ 30 de minute.
Cand placinta s-a copt o scoatem din cuptor. Dupa ce s-a racit presaram peste ea zahar vanilat si putin topping de ciocolata.

Timp de pregatire: 100 minute
Timp de gatire: 30-35 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Placinte cu branza de vaci ( branzoici) / Placite cu dovleac

Urmatoarea reteta este una din preferatele mele. Aluatul foarte moale va face ca la final sa avem un produs foarte pufos, iar in combinatie cu umplutura din mijloc va va incanta papilele gustative ori de cate ori le gustati. Merg foarte bine la micul dejun cat si ca o gustare in timpul zilei atat simple cat si alaturi de o cana de lapte cald.

Ingrediente pentru 15-16 placinte:

500 g faina alaba
150 g zahar
100 g stafide
75 g unt moale – la temperatura camerei
3 oua
2 linguri de smantana – linguri mari pline cu varf ๐Ÿ™‚
1 cub de drojbie sau un pliculet de drojdie
esente

Pentru umplutura cu branza de vaci:
500 g. branza de vaci
150 g zahar
100 g stafide
2 oua

Pentru umplutura de dovleac:
1 dovleac de minim 1 Kg
100 g zahar

Mod de preparare:

Curatam dovleacul de seminte, il taiem in bucati mai mari si-l punem la foc.Ingredientele de la umplutura cu branza de vaci se amesteca intre ele si se lasa la rece.
Faina alba o cernem printr-o sita intr-un vas adanc. Facem o gaura in mijloc in care punem 50 ml de apa calduta, o lingurita de zahar si drojdia. Lasam sa stea 10-15 minute pana drojdia incepe sa creasca.
Separam albusurile de galbenusuri la 2 oua. La cel de-al treilea ou luam albusul si o parte din galbenus si-l pastram pentru a unge placintele cu el inainte de a le pune la cuptor.
Batem albusurile spuma ( punem sarea in timp ce se bat albusurile ). Dupa ce s-au batut adaugam treptat zaharul si apoi galbenusurile. Continuam cu adugarea untului, a smantanei si esentele. Aceasta compozitie o punem peste faina si drojdia care ar trebui sa fie crescuta, incorporam si stafidele si framantam pana obtinem un aluat omogen si moale pe care-l lasam sa dospeasca timp de 60 de minute intr-un loc mai caldut.
Dupa ce s-a fiert dovleacul, il coatem si-l lasam la racit. Dupa ce s-a racit dam jos coaja si-l zdrobim cu o furculita apoi incorporam zaharul si amestecam pana obtinem o compozitie omogena.
Dupa ce au trecut cele 60 de minute se framanta din nou 5 minute aluatul si incepem sa facem forme dreptunghiulare sau cum va ies, se pune in mijloc o lingura mare plina cu umplutura creata la inceput si se unesc colturile. Inainte de a uni colturile pe diagonala, acestea se dau cu ou ( folosim oul retinut la incpeut ). Acest procedeu ajuta la lipirea lor.
Se pun placintele astfel create in tava in care in prealabil s-a pus o hartie de copt si se mai lasa la dospit 30 de minute. Inainte de a fi bagate in cuptor se dau cu ou deasupra si se introduc in cuptorul preincalzit. In cuptor trebuie sa stea maxim 30 de minute la foc mic spre mediu. Vor iesi foarte moi si pufoase.


Timp de pregatire:120 minute
Timp de gatire:30-35 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Tarta cu mere

Ingrediente pentru o tarta:
1 kg. mere rase
100 g zahar
380 g faina
100 g iaurt
100 g margarina
50 ml ulei
1/4 lingurita sare
Mod de preparare

Amestecam merele cu zaharul si le lasam sa stea 15-25 minute.
Faina trecuta printr-o sita o amestecam cu restul ingredientelor si formam un aluat pentru coca. Aluatul astfel obtinut il dam la rece pentru 10-15 minute.
Dupa ce a trecut acest timp ungem o forma rotunda de tort cu unt si presaram putina faina, intindem apoi aluatul in forma acoperind toata forma si peste ea punem merele scurse de suc.
Tarta astfel obtinuta o bagam la cuptor la foc mic timp de o ora.
Dupa ce o scoatem de la cuptor o lasam sa se raceasca si o presaram deasupra zahar pudra.


Timp de pregatire: 15-20 minute
Timp de gatire: 60 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna
Va astept la urmatoarea reteta.

Prajitura cu branza de vaci

Reteta ce o prezint in continuare este pentru toti cei carora le plac deserturile cu branzica de vaci. Cu sigurata veti impresiona pe oricine o va gusta.

Ingrediente:

Pentru blat avem nevoie de:
100 g faina
100 g zahar
100 g unt la temperatura camerei
2 oua
1 varf de cutit de sare
1 fiola esenta de vanielie

Topingul are nevoie de:
500 g branza
200 g zahar
3 oua
1 fiola esenta de vanilie
4 linguri mari cu varf de gris

Mod de preparare

Incepem prin a prepara blatul care nu trebuie sa fie mai gros de 1-1,5 cm. Separam albusurile de galbenusuri la cele 2 oua, batem albusurile spuma, adaugam apoi zaharul, continuam cu galbenusurile, untul, faina pe care o punem treptat si esenta de vanilie.
Compozitia aceasta o punem intr-o tava de 25/20 cm sau o forma de tort cu diametrul de maxim 26 cm care inainte a fost unsa cu unt si tapetata cu faina.
Punem tava la cuptor pentru 10-15 minute la foc mic spre mediu.
In acest timp pregatim topingul de branza. Amestecam branza cu zaharul, ouale, 3 linguri de gris si esenta de vanilie, pasam toata compozitia cu un blender vertical.
Scoatem tava din cuptor, adaugam topingul de branza, acoperim toate zonele, presaram si ultima lingura de gris peste si o bagam la cuptor pentru 30-35 minute la foc mic spre mediu.
Dupa ce s-a copt si topingul a capat o culoare galbuie, scoatem prajitura afara din cuptor. O lasam sa se raceasca, o scoatem din tava si o portionam.
O servim rece ( dupa minim 2 ore de stat in frigider ) cu zahar pudra presarat deasupra.

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 50 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Papanasi fierti – reteta video

Urmariti filmuletul pentru acest desert pe care copilasii o sa il adore.

 

%d bloggers like this: