Category Archives: Ciorbe, supe, borsuri

Gulas de fasole – bob gulas

Aceasta este varianta mea proprie de bob gulas si in timp ce il faceam mi-am dat seama ca era necesar sa pregatesc putin carnea inainte de a o pune la fiert. Se poate face totul asa cum este descris in reteta, sau pentru carne si ceapa face-ti urmatoarea modificare: incingem un ceaun de fonta foarte tare, minim 3 minute pe foc mare si adaugam carnea in el o lasam aici invartind din cand in cand cam 10 minute, apoi adaugam ceapa si  jumatate din cantitatea de untura, continuam tot procedeul pana ce se inmoaie si ceapa si devine sticloasa, apoi punem aceasta compozitie langa fasole la fiert. Restul de untura nu o mai folosim.

Sa continuam cu reteta exact asa cum am facut-o eu ­čÖé .

Ingrediente pentru 15 portii:

1 kg fasole boabe
1 rasol mare de porc sau 2 mai mici ( 1 Kg. )
3 cepe mari
2 morcovi
100 g telina
100 g faina
1 ou
500 ml suc de rosii
5 l apa
2 ardei grasi sau 3 capia
1 legatura leustean
1 legatura patrunjel verde
1 tub pasta de ardei, dulce sau iute, pentru gulas( depinde de preferinte )
4 foi de dafin
1 lingura mare de sare
1 lingurita de piper
1 lingura mare de untura ( de preferat de pe carne )
1 canita de apa 50 ml

Mod de pregatire

Fasolea se curata de eventualele impuritati, se spala si apoi se pune in apa rece sa stea minim 12 ore.
Dupa ce fasolea s-a umflat, o punem la fiert cu 5 l de apa. Separat in alta oala punem inca 5 l de apa sa fiarba. Cand fasolea incepe sa fiarba se lasa aproximativ 10 minute si apoi se arunca apa, se adauga apa fierbinte din cealalta oala si se fierbe iarasi 10 minute. In oala adaugam alta apa si o fierbem. Repetam acest procedeu de minim 3 ori. La ultima tura de apa adaugam si rasolul taiat bucati mai mari, morcovul si telina taiate cubulete, foile de dafin, pasta de ardei si le lasam sa fiarba pe foc mic spre mediu.
Ceapa taita cat mai marunt se pune intr-o cratita cu untura si canita de apa si se caleste pana devine sticloasa dupa care se adauga in oala unde fierb restul ingredientelor.
Amestecam cele 100 g faina si oul si formam un aluat de paste pe care il intindem cam de 3 mm grosime si taiem in ce forme dorim noi aluatul, il pastram cu restul ingredientelor.
Cand carnea este moale ar trebui sa fie fierte si legumele si fasolea, in acest moment adaugam restul ingredientelor, cu exceptia patrunjelului si fierbem aproximativ 30 minute.
Potrivim dupa gust cu sare, piper si zeama de lamaie pentru cine doreste si lasam sa mai stea fara foc minim 15 de minute.
Se serveste fierbinte cu paine proaspata si ceapa rosie.

Timp de pregatire 13 ore
Timp de gatire 2 ore si 30 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna!
Va astept la urmatoarea reteta.

Bors cu perisoare

Ingrediente pentru 10 portii:

500 g carne tocata
250 g ceapa
100 g ardei gras
200 g morcov
100 g radacina de patrunjel
100 g telina
70 g pastade rosii
300 g rosii proaspete
100 g orez
700 ml bors
2 oua
1 legatura leustean
1 legatura patrunjel
40 g sare
2 g piper

Mod de preparare

Ceapa, morcovii, telina si radacina de patrunjel se toaca marunt dupa care se pun la fiert in 4 l de apa. Ardeii se taie cubulete, rosiile se deconjesc iar orezul il fierbem 10-15 minute in 300 ml de apa la foc mic.
Amestecam carnea cu 50 g orez, ouale, putin patunjel verde si condimentam cu sare si piper. Din aceasta compozitie formam bilute cam de 2-3 cm diametrul.
Rosiile ca sa poata decojii mai usor se cresteaza asa cum se vede in imagine si se pun in apa clocotita 5 minute.
Dupa ce legumele sunt aproape fierte agaugam periosoarele, restul de orez si leusteanul tocat marunt. Fierbem borsul la foc mic acoperit.
In maxim 10 minute perisoarele se ridica, semn ca sunt fierte, adaugam pasta de toamate si rosiile taiate marunt, mai fierbem cateva minute si apoi adaugam borsul continuand fierberea inca 5 minute potrivind gustul final.
Servim cu patrunjel verde deasupra.


Timp de pregatire:20 minute
Timp de gatire: 90 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

Supa crema de rosii dreasa cu orez

Ingrediente pentru 10 portii:

1 l suc de rosii ( se obtine din 2 Kg. de rosii proaspete )
5-6 cartofi mari
1 ardei potrivit
300 g orez fiert
3 morcovi potriviti
1 bucata de telina cat un ou de gaina
1 bucatica de 5 cm lungime de dovlecel
1/4 gulie de marime medie
1 ceapa mare
2 catei de usturoi
3 frunze de telina
3 fire de cimbru verde
5-6 fire de patrunjel verde
sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

Se pun la foc mai intai morcovii, telina, gulia, ceapa, usturoiul, frunzele de telina, firele de cimbru si se lasa sa fiarba 20 de minute, se adauga apoi si restul de legume, mai putin ardeiul.
Dupa ce legumele s-au fiert se scot din apa in care au fiert, apa se pastreaza. Legumele fierte se amesteca cu sosul de rosii si cu patrunjelul si se mai fierb 5-10 minute.
Compozitia astfel obtinuta se paseara cu un blender si apoi se adauga din apa in care au fiert legumele pentru a subtia compozitia. Se adauga orezul fiert si se amesteca pana se omogenizeaza totul.
Condimentam supa cu sare si piper si o servim alaturi de crutoane de paine sau o paine crocanta si busuioc proaspat deasupra.

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire:100 minute

Bucatarialuideac va ureaza pofta buna.
Va astept la urmatoarea reteta.

%d bloggers like this: